Je li za tijelo korisniji kuvan ili svjež paradajz?

Paradajz je niskokaloričan i bogat hranljivim materijama, što ga čini važnim dijelom uravnotežene ishrane

5179 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Paradajz je jedan od simbola mediteranske ishrane, vrlo je svestran i može se koristiti u najrazličitijim receptima – od salata do tjestenine, kao i u ribljim i jelima od mesa.

Ali, paradajz je i koncentrat blagotvornih svojstava za tijelo, što nas dodatno motiviše da ga često konzumiramo. Neka od njih su:

  • smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti
  • vrlo je bogat vitaminom C, osnovnim elementom za pravilno funkcionisanje našeg imunološkog sistema
  • doprinosi mršavljenju stimulišući proizvodnju aminokiseline karnitin, koju tijelo koristi za pretvaranje lipida u energiju
  • pomaže u održavanju nivoa holesterola u krvi pod kontrolom, poboljšavaja zdravlje kardiovaskularnog sistema i sprječava rizik od moždanog ili srčanog udara
  • sadrži likopen, snažan antioksidans koristan za usporavanje procesa starenja ćelija i napredovanje degenerativnih bolesti. Likopen takođe ima dokazana preventivna svojstva protiv raka (posebno tumora debelog crijeva i prostate).
  • Paradajz
    foto: Shutterstock

Ali, kako bi bilo najbolje konzumirati paradajz da biste maksimalno iskoristili njegove dobrobiti za vaše tijelo?

I sirov i kuvan, paradajz pruža neke korisne elemente za vaše blagostanje, piše Novi list.

Vitamin C je osjetljiv na visoke temperature: to znači da, ako želite da se snabdijete ovim elementom za jačanje vašeg imunološkog sistema, treba da konzumirate sirovi paradajz, možda u finoj salati ili na prepečenom hljebu.

Ali, važno je konzumirati i kuvani paradajz – u obliku sosa za tjesteninu ili u drugim jelima – zato što kuvanje omogućava vašem tijelu da lakše apsorbuje likopen koji, kao što smo rekli, obavlja vrlo važne zaštitne funkcije ćelija i usporava starenje.

Bonus video: