Uvijek vam je hladno? Ovo mogu biti krivci

Neki ljudi mogu osjećati hladnoću više od drugih bez ikakvog razloga. Međutim, osjećaj hladnoće može ukazivati ​​na neko od osnovnih zdravstvenih stanja, kao što je hipotireoza, anemija, loša cirkulacija…

7905 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Normalno je da vam je hladno u tokom zime, ali može postojati zdravstveni uzrok ako vam je uvijek hladno. Evo nekoliko mogućih razloga.

Beta blokatori

Beta blokatori kao što je metoprolol, koji se često koriste za regulaciju krvnog pritiska, mogu uticati na količinu krvi koja dospijeva do vaših ruku i stopala.

Dehidracija

Nemogućnost zagrijavanja može biti znak da treba da pijete više vode. Voda, koja pomaže u regulaciji vaše tjelesne temperature, čini više od dvije trećine vaše tjelesne težine.

Ako ste adekvatno hidrirani, voda će 'zarobiti' toplotu i polako je oslobađati, održavajući vašu tjelesnu temperaturu u prijatnoj zoni. S manje vode, vaše tijelo je osjetljivije na ekstremne temperature.

Hipotireoza

Stalnan osjećaj zime je čest simptom hipotireoze, što znači da vaša štitna žlijezda luči nizak nivo hormona štitnjače. Vaš metabolizam se usporava bez odgovarajućeg nivoa hormona štitnjače, sprječavajući vas da proizvodite dovoljno toplote, piše klix.ba.

štitna žlijezda
foto: Shutterstock

Anemija zbog nedostatka gvožđa

Anemija izazvana nedostatkom gvožđa jedan je od najčešćih uzroka stalnog osjećaja hladnoće. Gvožđe pomaže vašim crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz tijelo kako bi proizveli toplotu.

Nizak nivo gvožđa može da uspori rad štitne žljezde, što dovodi do hipotireoze i izaziva osećaj hladnoće.

Nedostatak sna

Nedovoljno spavanje izaziva pustoš na vašem nervnom sistemu, što može promijeniti vaše tjelesne sisteme koji regulišu tjelesnu temperaturu.

Istraživanja su pokazala da nedostatak sna može negativno da utiče na vaš metabolizam. Metabolička disfunkcija može dovesti do osjećaja hladnoće.

Loša cirkulacija

Problem sa cirkulacijom koji sprječava krv da stigne do vaših ekstremiteta može biti krivac ako su vam ruke i stopala hladni, ali drugi dijelovi tijela topli.

Na primjer, Raynaudova bolest uzrokuje da se krvni sudovi u vašim rukama i stopalima privremeno suže kada osjete hladnoću.

Bolesti srca i pušenje takođe mogu prouzrokovati probleme s cirkulacijom. Bolest srca uzrokuje da vaše srce ne pumpa tako efikasno, a pušenje sužava krvne sudove.

Bonus video: