Sumorna prognoza: Smrt od raka drastično će porasti, najugroženiji su siromašni

Upotreba duvana, konzumacija alkohola i gojaznost ključni faktori sve veće učestalosti raka

8582 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj globalnih slučajeva obolijevanja od raka porasti za više od 75 odsto do 2050. godine, piše The Guardian.

Najnoviji podaci Međunarodne agencije za istraživanje raka, ogranka SZO, pokazuju da je broj od 14,1 miliona novih slučajeva u 2012. godini porastao na 20 miliona novih slučajeva do 2022. godine. Broj smrtnih slučajeva se takođe povećao, s 8,2 miliona u 2012. godini na 9,7 milijuna jednu deceniju kasnije.

SZO predviđa da će do 2050. godine biti više od 35 miliona novih slučajeva što je povećanje od 77 odsto u odnosu na broj iz 2022. godine. Njihova prognoza za broj smrtnih slučajeva do 2050. godine iznosi više od 18 miliona.

Svjetska zdravstvena organizacija objašnjava da su upotreba duvana, konzumacija alkohola i gojaznost ključni faktori sve veće učestalosti raka, uz starenje i rast broja stanovništva.

Pušenje, Cigarete
foto: Shutterstock.com

Vjeruju da će zemlje s nižim prihodima doživjeti najveći proporcionalni porast broja slučajeva i udvostručenje broja smrtnih slučajeva.

"Uticaj ovog porasta neće se ravnomjerno osjetiti u svim zemljama. Oni koji imaju najmanje resursa, snosiće najveći globalni teret raka", rekao je dr Freddie Bray, šef odjeljenja za nadzor raka.

Statistički podatci Globalnog opservatorijuma za rak, platforme napravljene od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka, pokrivaju 185 zemalja i 36 vrsta raka. Prema podacima na globalnom nivou iz 2022. godine, deset vrsta raka je odgovorno za dvije trećine novih slučajeva.

Rak pluća najčešće je dijagnostifikovan na globalnom nivou, sa 12,4 odsto novih slučajeva i 18,7procenata smrtnih slučajeva. Rak dojke kod žena je drugi najčešći oblik, ali iako čini 11,6 odsto slučajeva, izaziva manje od 7odsto smrti. Drugi glavni uzroci smrti uključuju rak crijeva, jetre i želuca, prenosi Jutarnji list.

Bonus video: