Više mirisa, manje zdravlja: Toalet papiri, pelene, omekšivači…

Recezentkinja proizvoda upozorava: "Pazite čime se izbjeljuju", a kada je riječ o omekšivačima objašnjava da su često problem parfemi

5981 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: pxhere.com
Ilustracija, Foto: pxhere.com

Kakvog su kvaliteta proizvodi za higijenu i intimnu njegu? Veliki je izbor u ponudi, ali se stalno objavljuju članci koji dovode u pitanje bezbjednost ovih proizvoda u zavisnosti od toga kakvog su sastava. Recenzentkinja proizvoda Marina Spasojević je gostućuji na tv Prva objasnila da svaki pojedinac može da procijeni šta je kvalitetno i bezbjedno.

Mirišljavi toalet papiri i menstrualni ulošci takođe nisu bezbjedni, jer „više parfema, više mirisa, znači manje zdravlja za nas“, napominje recenzentkinja proizvoda.

"Kod menstrualnih uložaka i toalet papira, moramo da pazimo sa čime se ovi proizvodi izbjeljuju, posebno kod uložaka koji su od izuzetnog uticaja na reproduktivno zdravlje žena. Usporavaju rad, dovode do pojačanog menstrualnog bola i iritacija. Žene se sa tim vrlo često susrijeću. Moramo da pazimo da pamuk nije izbijeljen hlorom, zato što dolazi do nuspojava dioksina koji je toksičan i kancerogen“, ističe Spasojević i savjetuje da se pažljivo čita deklaracija i da se pazi da sadrži oznaku "hlor free“.

Slična situacija je i sa pelenama za djecu i odrasle, kao i sa tamponima, a recenzentkinja kaže da je uvijek za to da se pročitaju deklaracije.

pelene
foto: Shutterstock

Ona objašnjava da je sa vlažnim maramicama je problem u tome što se često reklamiraju kao da imaju 99 odsto vode, a to nije istina. Objašnjava da, kada dobro pogledate sadržaj tih maramica, vidite da imaju dva-tri deterdženta. Umjesto maramica za skidanje šminke preporučuje tufere sa toplom vodom.

Kod omekšivača i deterdženata je najčešće problem što sadrže parfeme koji mogu biti toksični.

Recenzentiknja Spasojević objašnjava da treba obratiti pažnju na to da na ambalaži piše 'vegan', ne zato što svi treba da budemo vegetarijanci već zato što je jedan od sastojaka omekšivača životinjski loj koji može da služi kao podloga za razvoj bakterija. Pored loja, opasni su i kozervansi koje ovi proizvod često sadrže.

"Na deklaracijama najčešće imaju dugačka imena na latinskom i počinju sa 'metil izo…", kaže Marina Spasojević.

Bonus video: