U trudnoći oko 12 kilograma više – više od toga je opasno

Ženama se preporučuje da se u trudnoći ugoje oko 12 kilograma, a ne da „jedu za dvoje“, kako se često čuje. Ako se prekomjerno ugoji, i majka i dijete su u većem riziku od oboljenja.

6511 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), gojaznost je u svijetu dostigla „razmjere epidemije“.

Više od polovine svjetske populacije moglo bi patiti od gojaznosti do 2035. godine. To je više od četiri milijarde ljudi prema Svjetskom atlasu debljine 2023.

Skladno tome, broj trudnica sa prekomjernom tjelesnom težinom je značajno porastao širom svijeta. U Sjedinjenim Državama, na primjer, oko dvije trećine žena ima previše kilograma na početku trudnoće.

„U Njemačkoj idemo sve više u tom pravcu“, kaže Regina Enzenauer koja je na čelu odeljenja za dečju ishranu na Institutu „Maks Rubner“ u Karlsrueu.

U Njemačkoj, prema podacima jedne savezne studije, gotovo 44 odsto žena već započinje trudnoću sa prekomjernom težinom ili su gojazne. U 2014. godini, to je bilo 35 odsto mladih majki.

Štete za djecu

Ako majka ima prekomjernu težinu, to može imati direktan uticaj na nerođeno dijete. Regina Enzenauer kaže da čak embrioni dobijaju pogrešan biološki otisak jer se moraju prilagoditi prekomjernoj ishrani tokom razvoja u materici.

Ključno je prvih hiljadu dana – od početka trudnoće do kraja druge godine života – naglašava naučnica. „U tom vremenu takođe se određuje šta će dijete kasnije voljeti. Ukusni pupoljci su potpuno funkcionalni rano u razvoju, a fetus apsorbuje supstance iz majčine ishrane kroz plodovu vodu.“

Potomci trudnica sa prekomjernom težinom stoga imaju veliku vjerovatnoću da će se i sami ugojiti i razviti sekundarne bolesti poput dijabetesa ili srčanih problema u ranoj fazi, rekla je za Njemačku agenciju dpa profesorka medicine na Univerzitetu u Diseldorfu.

Prekomjerna tjelesna težina rizik za majku i dijete

Kod majki sa prekomjernom tjelesnom težinom povećava se rizik od razvoja dijabetesa tipa 4, a dijete takođe može oboljeti od dijabetesa zbog prekomjerne ishrane.

Osim toga, rizik od bolesti povezanih sa trudnoćom značajno se povećava kod žena sa prekomjernom tjelesnom težinom. To uključuje trovanje u trudnoći (preeklampsija), trombozu ili visok krvni pritisak povezan sa trudnoćom.

Osim toga, značajno se povećava vjerovatnoća spontanih pobačaja i prijevremenih porođaja, kao i carskih rezova jer se djeca žena sa prekomjernom tjelesnom težinom često rađaju sa većom porođajnom težinom.

Zdravo dobijanje na težini tokom trudnoće

Značajno povećanje tjelesne težine tokom trudnoće je normalno i važno kako bi se majci i djetetu obezbijedilo dovoljno hranljivih materija. Ali buduća majka ne mora „jesti za dvoje“, kako joj se često savjetuje.

Trudnicama treba samo oko deset posto više kalorija dnevno nego prije trudnoće.

Žene normalne tjelesne težine dobijaju u prosjeku oko 11,5 do 16 kilograma tokom trudnoće.

Beba pri rođenju u prosjeku teži oko 3.500 grama, posteljica teži oko 650 grama, materica oko 1.300 grama. Dodatna količina krvi teži oko 1.250 grama, plodna voda oko 1.000 grama. Dodatne masne naslage teže oko 1.700 grama, a nakupljene tečnosti oko 2.000 grama.

To je ukupno oko 11.400 grama, zbog čega se trudnicama preporučuje da se u trudnoći ugoje najviše dvanaest kilograma. Ako se ugoje više od 20 kilograma, uzrok je često nepravilna ili preobilna ishrana. Stoga bi žene tokom trudnoće trebalo da redovno prate dobijenu težinu.

Bonus video: