Zašto je dobro uzeti pola kašike maslinovog ulja svakog dana

Maslinovo ulje ima indirektan učinak na zdravlje mozga tako što koristi zdravlju srca i krvnih sudova

32629 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bilo da popijete pola kašike, sipate ga na sladoled ili čak u kafu, zdravstveni stručnjaci se obično slažu – ne postoji pogrešan način da unesete maslinovo ulje u svoj organizam, a studije navode da je tek nešto više od pola supene kašike dovoljno da primijetite promjenu.

Ponekad se naziva tečnim zlatom, a maslinovo ulje je kralj masti – mononezasićeno i prepuno antioksidansa i drugih zdravih jedinjenja koje nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima. Istraživanja sugerišu da će oni koji se odluče na promjenu u ishrani takođe uživati ​​u dugoj listi zdravstvenih benefita.

Jedna od najčešće spominjanih prednosti maslinovog ulja je njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može pomoći u rješavanju ovog problema - masti pomažu u smirivanju unutrašnjosti crijeva i omekšavanju stolicu pomažući joj da apsorbuje više vode.

maslinovo ulje
foto: Shutterstock

Studije su takođe pokazale da dodavanje više maslinovog ulja vašoj ishrani može smanjiti rizik od umiranja od demencije - sedmog vodećeg uzroka smrti, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

"Neki antioksidansi u maslinovom ulju mogu da prođu krvno-moždanu barijeru i potencijalno imaju direktan učinak na mozak", rekla je dr Anne-Julie Tessier sa Harvarda. "Takođe je moguće da maslinovo ulje ima indirektan učinak na zdravlje mozga tako što koristi zdravlju srca i krvnih sudova."

Maslinovo ulje je jedan od glavnih elemenata mediteranske ishrane, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – posebno koronarne bolesti srca – i rizik od smrti iz bilo kojeg razloga, prenosi klix.ba.

Druge studije su pokazale da unošenje više od pola supene kašike ulja dnevno može smanjiti rizik od umiranja od raka, neurodegenerativnih i respiratornih bolesti .

Posebno je korisno pijuckanje jedne ili dvije kašike maslinovog ulja rano ujutro na prazan želudac. To omogućava ulju da obloži želudac kako bi pomoglo probavi, izbacivanju otpada i regulisanju crijevne mikrobiote tokom dana. Stručnjaci predlažu da se koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Bonus video: