Šta da radite ako se probudite i više ne možete da zaspite?

Nije lako…

5359 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svako ko se ikada probudio usred noći i imao problema s povratkom u san zna da nesanica može biti “skupa”, pogotovo sljedećeg dana. Biquan Luo, stručnjak za san iz San Francisca i izvršni direktor LumosTecha, podijelio je neke od razloga i tehnike za učenje upravljanja noćnim buđenjima.

Neki od najčešćih izvora poremećaja spavanja uključuju stres i tjeskobu, nelagodu ili bol, kao i smetnje iz okoline kao što su buka, kretanje ili prevruće ili preniske temperature.

Poremećaji spavanja, poput apneje za vrijeme spavanja ili sindroma nemirnih nogu, takođe mogu prouzrokovati noćna buđenja.

Šta da uradite kad se probudite

Kad se probudite usred noći, najbolje je ostati u krevetu, pokušati da se opustite i vidjeti hoćete li ponovno zaspati.

Takođe možete da isprobate tehnike poput progresivnog opuštanja, vježbi disanja, korištenja alata za bijeli šum i drugih metoda koje vam mogu pomoći da se opustite.

Ako ne možete ponovo da zaspite nakon 10 ili 15 minuta, vrijeme je da ustanete iz kreveta.

Stručnjaci preporučuju odlazak na mirno, udobno mjesto u vašem domu, poput kauča, kako biste se uključili u tihu, nestimulšuću aktivnost, poput čitanja knjige.

Greške koje treba izbjegavati prilikom noćnog buđenja

Odolite iskušenju da posegnete za telefonom ili pogledate na sat. Razlog?

Provjera vremena kada se probudite usred noći jedna je od najčešćih grešaka zbog kojih je teže zaspati.

Takođe, ako vrijeme provjerite na svom telefonu, to bi moglo da vas aktivira i stimuliše u pogrešnom pravcu.

Neki načini regulisanja vašeg cirkadijalnog ritma uključuju buđenje u isto vrijeme svaki dan, kao i tempirano izlaganje jakom svjetlu, promjenu vremena obroka, uzimanje dodataka melatonina, vježbanje u različito doba dana i konzumaciju umjerenih količina kofeina, piše Novi list.

Bonus video: