“Možda je sve u redu” – nije opcija!

Novo U Crnoj Gori!

Zlatni zrak zdravlja - 3D mamografija sa tomosintezom

37107 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Moj Lab
Foto: Moj Lab

U poliklinici Moj Lab pacijentkinje imaju privilegiju da obave pregled na najsofisticiranijem mamografu na kojem je pregled lišen fizičkih neugodnosti.

MAMOGRAF - Siemens Brilliant odlikuje prilagođeni pritisak na dojke, što čini pregled neuporedivo komfornijim, omogućava pregled bez bola.

Kratko vrijeme pregleda – za samo 5 sekundi, jedino na tom aparatu, sa širokim uglom daje najbolju jasnoću i oštrinu slike. Doza zračenja je svedena na minimum i jednaka je vožnji avionom od 4 sata.

Moj Lab
foto: Moj Lab

Šta je zapravo mamografija?

U pitanju je najnaprednija radiološka metoda za otkrivanje bolesti dojke. Obavlja se na aparatu koji koristi jonizujuće zrake, a dojka je pritisnuta između dvije ploče mamografskog aparata.

Kod tomosinteze ili 3D mamografije dobijene slike (iz pojedinačnih 25 slojeva tkiva), spajaju se u jednu trodimenzionalnu sliku što daje oštrinu i jasniji uvid u tkivo dojke (jasnije se vide tumorske promjene, osobito one malih dimenzija u odnosu na okolno žljezdano tkivo).

Tomosinteza pruža posebne benefite kod žena sa gustom građom dojki, kod kojih je inače otežano otkrivanje tumora u ranoj fazi u odnosu na konvencionalnu mamografiju. Pod širokim uglom dobijemo sitno-slojevite presjeke iz kojih potom softverski nastaje 3D slika.

To je razlog sto se aparatom sa 3D mamografijom sa tomosintezom, koji posjeduje Moj Lab, može otkriti više za oko 30 % karcinoma u dojkama u odnosu na klasičnu mamografiju, dok se broj lažno pozitivnih nalaza smanjuje za oko 15%!

Ko su kandidati za mamografiju?

  • Sve žene preko četrdesete godine,
  • žene sa pozitivnom porodičnom anamnezom na karcinom dojke u bližoj familiji,
  • žene koje su nosioci BRCA gena,
  • žene koje su izlagale grudni koš radijacionoj terapiji,
  • žene kod kojih se pojavila gojaznost poslije menopauze,
  • žene koje upotrebljavaju hormonsku terapiju,
  • žene čije su dojke guste građe.
Moj Lab
foto: Moj Lab

Kada i koliko često se radi?

Mamografija se radi na dvije godine, nekada i češće, ukoliko predloži radiolog, u zavisnosti od građe dojki i rizičnih faktora. Radi se i kod žena sa ugrađenim implantatima, bez bojazni da može doći do oštećenja, naprotiv, može otkriti i problem sa implantom, njegovu deformaciju ili pucanje.

Mamografski pregled mogu obaviti i dojilje, mada zbog mlijeka u kanalićima slika može biti dijelom nejasna.

Ukoliko žena pred pregled sumnja da je trudna mora prijaviti radiološkom tehničaru.

Moj Lab
foto: Moj Lab

Kako izgleda pregled?

Priprema je vrlo jednostavna i jedino ograničenje je da se pod pazuh na dan pregleda ne stavlja dezodorans. Poželjno je da se pregled radi od 5. do 13. dana ciklusa, ali nije strogo limitirano.

Sam pregled traje kratko, a snimanje vrši radiološka tehničarka koja postavlja dojku između 2 ploče i umjereno je i pažljivo pritisne. Snimanje traje 5 sek. Snimaju se dojke u 2 projekcije i nakon potvrde da je dobijena slika dobrog kvaliteta, pregled je završen.

Nalaz tumači radiolog, a potrebno mu je donijeti prethodnu dokumentaciju i/ili CD ranijih pregleda (ukoliko pacijentkinja to posjeduje).

Moj Lab
foto: Moj Lab

Ne razmišljajte da je “možda sve u redu”. Kada je zdravlje u pitanju “možda” nije opcija!

Mr sci. dr Sanja Čejović, specijalista radiologije

Poliklinika Moj Lab,

Dalmatinska ul br 30

Kontakt telefon 19989