Vaskularna hirurgija u Podgorici u bolnici Medtim

28. Februara u Bolnici Medtim- vaskularni hirurg Momir Šarac

30241 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Bolnica Medtim
Foto: Bolnica Medtim

Kada pomislimo na vaskularnu hirurgiju, često pomislimo samo na problem proširenih vena. Međutim, danas su sve češći problemi povezani sa trombofilijom ili tokom dijaliznog liječenja.

Često pacijenti nisu svjesni stanja svojih vena, postojanja trombova i na koji način isti mogu ugroziti njihov život. Zato je pravovremeni pregled vaskularnog hirurga ključan u liječenju trombofilije i spriječavanju neželjenih poslijedica.

Kod bolesnika na dijaliznom liječenju, uslijed oslabljene bubrežne funkcije, potrebno je formirati pristup krvotoku, kako bi se omogućio nesmetan proces liječenja. Ovo je moguće postavljanjem Hickman-ovog katetra ili AV fistule koji predstavljaju trajna rješenja. Kod pacijenata koji zahtijevaju čestu i dugotrajnu terapiju, kao što su onkološke terapije, uvijek se preporučuje ugradnja Port-a-Cath sistema.

Svakako, proširene vene su čest problem, ne samo estetski, nego i zdravstveni. Gotovo su uvijek izazvane oštećenjem zalistaka vena, najčešće vene saphena magna, površinske vene koja se formira u području potkoljenice te se prostire ka preponi, gdje se venska krv uliva u duboki venski sistem i dalje cirkuliše prema srcu. Ako ovi zalisci ne funkcionišu dobro, onda krv ne ide samo prema srcu, već se dio vraća u niži dio vene izazivajući proširenja. Uzroci su razni i to:

  • Trudnoća (u trudnoći se povećava količina krvi u organizmu, a u toku odmakle trudnoće plod vrši kompresiju i otežava oticanje krvi iz nogu i karlice);
  • Godine (sa godinama vene gube svoju elastičnost, lakše se šire i zalisci koji se nalaze u venama gube svoju funkciju);
  • Navike (dugo sjedjenje ili stojanje utiče da se krv dugo zadržava u nogama);
  • Gojaznost;
  • Naslijedna predispozicija.

U Medtim bolnici varikozne vene se liječe:

- Kompresivnim čarapama (medicinski kadar uzima mjere svakog pacijenta);

- Sklerozacijom vena pjenom (neinvazivna intervencija kojom se kapilari i manje vene uklanjaju);

- Operacija vena RF (radiofrekventna ablacija vena) ili laserom.

Zato je važno uraditi preventivni pregled, kao i odabrati ko brine o vašem zdravlju. Budite na pravom mjestu u Bolnici Medtim. Dr Momir Šarac ordinira 28 februara.

U Bolnici Medtim rade se sve operacije iz oblasti ortopedije, plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije, kao i mikrohirurgiju šake. A dio bolnice čine i odjeljenja iz oblasti dermatologije, gastroenterologije, reumatologije, endokrinologije, neurohirurgije i ORL.

Nazovite nas na 069/130-130 i zakažite svoj pregled već danas. Vaše zdravlje je naš prioritet.

Bolnica Medtim
foto: Bolnica Medtim
Bolnica Medtim
foto: Bolnica Medtim
Bolnica Medtim
foto: Bolnica Medtim