Najnovije istraživanje: Kivi popravlja raspoloženje za samo 4 dana

Kivi pomaže fizičkom i mentalnom zdravlju, sadrži tri puta više vitamina C od narandži i jagoda

9920 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne tretirano voće riznica je vitamina potrebnih ljudskom organizmu. Da je njegova korist za zdravlje očigledna, govori i poznata izreka o tome kako ‘jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van‘. To potvrđuje i nedavno istraživanje, objavljeno u British Journal of Nutrition koje je otkrilo da kivi može značajno poboljšati naše raspoloženje.

Kivi i mentalno zdravlje

Novozelandski naučnici otkrili su da konzumacija kivija može da poboljša raspoloženje za samo četiri dana.

"Sjajno je znati da i male promjene u ishrani, poput dodavanja kivija, mogu uticati na to kako se osjećamo svaki dan", izjavila je koautorka studije, psihološkinja Tamlin Conner.

Šta pokazuje studija

Tajna međusobne povezanosti ovog zelenog voća s raspoloženjem leži u vitaminu C koji je među ostalim benefitima, podiže energiju i održava vitalnost. Tu činjenicu je dodatno potvrdio eksperiment s ishranom urađen sa 155 odraslih osoba s nedostatkom ovog vitamina. Svaki dan tokom osam sedmica učesnici su dobijali placebo, dodatak vitamina C od 250 mg ili dva kivija, a zatim su zamoljeni da daju podatke o svojoj vitalnosti, raspoloženju, kvalitetu sna i tjelesnoj aktivnosti.

kivi
foto: Shutterstock

Istraživači su otkrili da su i grupa koja je uzimala vitamin C i oni koji su jeli kivi izvijestili o poboljšanom raspoloženju. Međutim, za razliku od onih koji su uzimali suplemente, grupa koja je jela kivi iskusila je vitalnost i poboljšanja raspoloženja za samo četiri dana s dejstvom koje je dostiglo vrhunac oko 14 do 16 dana.

"Naši učesnici su u početku imali relativno dobro mentalno zdravlje pa su imali malo prostora za poboljšanje, ali su ipak prijavili dobrobiti intervencija kivijem ili vitaminom C", rekao je glavni autor dr Ben Fletcher.

Učesnici su dobijali sortu SunGold koja je iznutra žuta, a ne zelena i navodno sadrži tri puta više vitamina C od narandži i jagoda. Naučnici su na osnovu dobijenih rezultata zaključili da ono što jedemo i te kako može da ima uticaj na to kako se osjećamo. Hranjive materije u ishrani važne su ne samo za fizičko zdravlje nego i mentalno.

Kivi Ima i druge zdravstvene dobrobiti:

  • smanjuje rizik od hroničnih bolesti
  • poboljšava probavu
  • pomaže zdravlju srca
  • poboljšava kvalitet sna
  • dobar je za oči

Bonus video: