BBC: Bizaran slučaj, muškarac iz Njemačke vakcinisan 217 puta protiv kovida

Čini se da čovjek nije pretrpio nikakve štetne posljedice, kažu istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg

11169 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Muškarac iz Njemačke (62) je, protivno ljekarskom savjetu, vakcinisan 217 puta protiv kovida, kazali su ljekari, a prenosi BBC.

Bizaran slučaj je dokumentovan u časopisu "The Lancet Infectious Diseases".

Vakcine su kupljene i date privatno u roku od 29 mjeseci.

Čini se da čovjek nije pretrpio nikakve štetne posljedice, kažu istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg.

"Za njegov slučaj smo saznali iz novinskih članaka", rekao je dr Kilijan Šober, sa univerzitetskog odjeljenja za mikrobiologiju.

"Potom smo ga kontaktirali i pozvali ga da se podvrgne raznim testovima u Erlangenu. Bio je veoma zainteresovan za to", dodao je Šober.

Čovjek je dao svježe uzorke krvi i pljuvačke. Istraživači su takođe testirali neke njegove smrznute uzorke krvi koji su čuvani posljednjih godina.

"Mogli da uzmemo uzorke krvi kada je čovjek primio dodatnu vakcinu tokom studije na sopstveno insistiranje. Uspjeli smo da koristimo ove uzorke da utvrdimo tačno kako imuni sistem reaguje na vakcinaciju", kazao je Šober.

Dokaze za 130 uboda prikupio je javni tužilac grada Magdeburga, koji je pokrenuo istragu zbog navodne prevare, ali krivična prijava nije podnijeta.

Vakcine protiv kovida ne mogu izazvati infekciju, ali mogu naučiti tijelo kako da se bori protiv bolesti.

MRNA vakcine djeluju tako što pokazuju ćelijama tijela dio genetskog koda virusa. Imuni sistem bi tada trebalo da prepozna i zna kako da se bori protiv kovida ako je zaista suočen.

Šober je brinuo da bi hiperstimulacija imunog sistema ponovljenim dozama mogla umoriti određene ćelije, ali istraživači nijesu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka. Takođe nije bilo znakova da je ikada bio zaražen kovidom.

"Važno je da ne podržavamo hiper-vakcinaciju kao strategiju za jačanje adaptivnog imuniteta", istakli su istraživači, prenosi BBC.

Rezultati njihovih testova na 62-godišnjaku bili su nedovoljni da bi se donijeli dugoročni zaključci, a ni preporuke za širu javnost.

"Trenutna istraživanja sugerišu da vakcinacija sa tri doze, zajedno sa redovnim dopunskim vakcinama za ranjive grupe, ostaje najbolji pristup. Nema naznaka da je potrebno još vakcina", navodi se na sajtu univerziteta.

Bonus video: