Pet načina kako ne sagorjeti od posla i obaveza tokom proljeća

Proljeće donosi sunčanije i toplije dane, ali ne i nužno, za svakoga, i dobro raspoloženje.

14325 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ukoliko ste posljednjih dana/nedjelja osjetili manje oscilacije u raspoloženju, a primjećujete i da vam nedostaje motivacija, posebno kada je riječ o poslu, niste jedini. Zbog toga smo se posvetili ovoj temi i pripremili za vas listu savjeta sa kojim ćete lakše i uslovno brže proći kroz radni dan u kancelariji.

Postavite granice

Može biti teško odvojiti se od posla, pogotovo ako ste sami sebi šef ili radite od kuće, ali razmislite o tome - da li isključujete notifikacije u toku večeri ili pak i tada provjeravate svoj email čim čujete zvuk obavještenja? Prirodno je da želite dobro da obavljate svoj posao, ali konstantno dežuranje nije način. Svako od nas mora imati vrijeme za odmor i punjenje baterija - bez toga, veća je vjerovatnoća od burnouta, a vaša radna sposobnost će patiti.

Najbolja stvar koju možete učiniti za sebe je postavljanje granica. To za vas može da znači neodgovaranje na emailove nakon određenog vremena ili izbjegavanje razgovora o poslu van radnog vremena. Šta god da je vaš izbor, ispobajte, korisno je.

Brinite se o sebi

Ovo vjerovatno zvuči kao nešto očigledno, ali često stavljamo brigu o sebi u drugi plan. Postarajte se da jedete hranu koja vam prija i koja je dobra za vas, odmarajte se dovoljno i pijte dovoljno vode. Odradite lagano istezanje ujutru ili uveče, kako vam više prija. Ukoliko iz 2023. vučete lošu naviku i još niste prestali sa pušenjem, možda je vrijeme da, ako već niste spremni da se potpuno odreknete nikotina, pređete na IQOS, koji je dokazano bolja zamjena za cigarete. Posvetite vrijeme osluškivanju sebe i pripremite se za uspjeh.

IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoljetne.

Freepik
foto: Freepik

Radni prostor – učinite ga drugačijim

Ukoliko vam se dopada kako izgleda vaš radni sto, prirodno je da će vam to posljedično dati više motivacije i inspiracije, a ako vaš trenutna postavka ne ispunjava očekivanja, možda je vrijeme za unapređenje. To ne mora biti ništa veliko - može biti kupovina novih raznobojnih olovki, radne lampe, biljke ili jednostavno reorganizacija onoga što već imate.

Pravite kratke pauze daleko od radnog stola

Nedostatak kretanja doprinosi letargiji, a da biste prevazišli neaktivnost i osvježili svoj um, povremeno tokom dana pravite kratke pauze daleko od svog radnog prostora. Radnje poput ustajanja i brze šetnje, meditacije u tihom kutku zgrade ili duboko disanje nekoliko minuta mogu biti korisne. Takođe, korisno je jesti ručak daleko od radnog stola.

Probajte tehniku svjesnog povezanog disanja

Vježbe disanja su jedan od najboljih alata za svjesnost jer se mogu raditi bilo gdje - za radnim stolom ili na putu do susjedne kancelarije. Pomoću ove tehnike, provedite 15-20 minuta na mirnom mjestu i dišite u krug kroz usta bez prostora između udisanja i izdisanja. Postavite namjeru ka tome da ćete promijeniti svoju energiju i pišite o tome kako se osjećate ili za šta ste zahvalni. Ovo će preusmjeriti vašu energiju prema osjećaju zahvalnosti, koja je najviša frekvencija u univerzumu.