Kako prepoznati loš imunitet kod djece: I kako ga popraviti

Gdje je granica na kojoj dijete treba pustiti da se isprlja kako bi ojačalo imunitet i održavanja poželjnog nivoa higijene

8670 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U današnjem svijetu, gdje nas okružuju različite prijetnje i izazovi, briga o djetetovom imunološkom sistemu jedan je od ključnih roditeljskih zadataka.

Sezona prehlada donosi sa sobom izazove koji mogu narušiti otpornost najmlađih. Povećana izloženost virusima često za rezultat ima učestaliji kašalj, kijanje i produžene infekcije. Zato je izrazito važno da na vrijeme prepoznate znakove oslabljenog imuniteta kod djece kako biste pravovremeno reagovali i pružili im potrebnu njegu.

Ovi znakovi mogu ukazivati na slabljenje imuniteta kod djece:

Česta obolijevanja

Pojava bolesti poput prehlada, gripe i infekcija može biti znak da je imunološki sistem djeteta oslabljen jer se suočava s povećanim izazovima u borbi protiv patogena.

Neobjašnjivi umor

Djeca koja imaju problem s imunitetom često pokazuju umor, nedostatak energije i nezainteresovanost za uobičajene aktivnosti, što može ukazivati na smanjenu vitalnost i mogući imunološki problem.

Loše varenje

Zdrava crijevna flora igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Ako primijetite probleme s varenjem, razmotrite uvođenje probiotika i vitamina kako biste podržali zdravlje crijeva kod djeteta.

Promjene u apetitu

Gubitak apetita ili promjene u prehrambenim navikama mogu biti pokazatelj problema s imunološkim sistemom.

Povećane alergijske reakcije

Pojačane alergijske reakcije, kao što su svrab, kijanje ili osip, takođe mogu biti jedan od pokazatelja.

Produženo vrijeme oporavka

Ako primijetite da vašem djetetu treba duže vrijeme za oporavak nakon bolesti ili povrede, to može ukazivati na narušen imunološki odgovor.

djeca bolest
foto: Shutterstock

Mnogi roditelji pitaju se kako da ojačaju imunitet svom djetetu. Ponekad je slabi imunitet izazvan nedostatkom vitamina poput vitamina D čiji nedostatak može izazvati i rahitis. Poznato je da su neka djeca sklonija razbolijevanju od prehlade i sličnih bolesti. Iako je virusna prehlada blaga bolest, remeti svakodnevni život, posebno ako dijete mora da ostane kod kuće propusti školu.

Djetetov imunitet osjetljiv je na spoljašnje promjene kao i kod odraslih ljudi. Postoji nekoliko razloga koji mogu prouzrokovati slabljenje djetetovog imuniteta:

Stres i anksioznost – iako se često ne računa na ovo, i djeca mogu biti pod stresom zbog škole, velikih promjena u njihovom životu i sličnih razloga. Stres može izazvati pad imuniteta i pojavu bolesti poput celijakije i atopijskog dermatitisa.

Nedovoljno sna – djeci je potrebno više sna od odrasle osobe, a količina sna se mijenja u zavisnosti od starosti djeteta

Ishrana - Konzumiranje previše šećera i aditiva, a manjak važnih nutrijenata u prehrani

Ako se dijete često razbolijeva uprkos zdravom načinu života, moguće je da je u pitanju drugi razlog i u tom slučaju potrebno je konsultovati se sa ljekarom.

Pet načina za jačanje imuniteta kod djece

Zdrava ishrana

Roditelji često traže najbolje proizvode za podizanje imuniteta pri čemu se često misli na pomoć u obliku sirupa za imunitet za djecu.

Generalno, za jačanje imuniteta prirodnim putem umjesto suplemenata i sirupa koji sadrže dodatne vitamine i nutrijente savjetuje se zdrava i balansirana ishrana koja sadrži sve potrebne nutrijente i vitamine. Često je problem unošenje vitamina D. Unošenje vitamina D preko hrane bogatom njime (hrane poput lososa) može zadovoljiti dio potreba za vitaminom D.

djeca hrana
foto: Shutterstock

Ako u ishrani vašeg djeteta hronično nedostaje vitamin D, suplementi bi mogli da imaju smisla, posebno ako živite na području koje ne dobija puno sunca tokom godine. Takođe, suplementi vitamina se mogu preporučiti i u slučaju ako je dijete izuzetno izbirljivo oko hrane.

Dovoljno tjelesne aktivnosti

Kretanje i tjelesna aktivnost poželjni su ne samo za odrasle osobe već i za djecu. Tjelesna aktivnost pospješuje cirkulaciju krvi i limfe koji sadrže bijela krvna zrnca i druge ćelije važne za borbu tijela protiv bolesti.

Tjelesna aktivnost nije poželjna samo zbog podizanja imuniteta već i zbog povećanog dotoka kiseonika u mozak što je poželjno za kognitivne sposobnosti poput pamćenja i zaključivanja, ali i zbog boljeg kvaliteta sna, lakšeg nošenja sa stresom i poboljšanog učenja.

Dovoljno sna

Kao što je već ranije rečeno, djeci je potrebno više sna nego odraslim osobama. Količina sna koja je idealna za dijete mijenja se sa starošću djeteta. Bebe većinu dana mogu provesti spavajući. Kod male djece (od 1-3 godine) idealna količina može se kretati do 11 do 14 sati sna. Kod predškolaca govori se o 10 do 13 sati sna, a kod školaraca od 9-12 sati. Tinejdžerima je potrebno od 8 do 10 sati sna.

San je izuzetno bitan faktor u pravilnom razvoju mozga djeteta. Iako zaključci istraživanja veza između dovoljno sna i imuniteta kod djece još nisu konzistentni, postoje ograničeni dokazi da dovoljno sna pozitivno utiče na jačanje imuniteta.

Održavanje osnovne higijene

Iako je određeno izlaganje mikroorganizmima poželjno jer „trenira“ imunološki sistem vašeg djeteta, osnovna higijena kao što je pravilno pranje ruku je i dalje obavezna mjera u zaštiti zdravlja. Djecu je poželjno od najranijeg uzrasta učiti važnosti pranja ruku kako bi stekli dobre higijenske navike.

Djeca
foto: Shutterstock

Primanje osnovnih vakcina

Vakcinacija je uređena kako bi djecu zaštitila od bolesti koje se lako mogu spriječiti, a potencijalno mogu izazvati mnogo štete i problema. Dijete bi do kraja osnovne škole trebalo da primi većinu obaveznih vakcina, koje su raspoređene u razmaku od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Vakcine, osim vašeg djeteta, od zaraze i bolesti štite i zajednicu u kojoj se ono nalazi.

Bonus video: