Urolog prof. dr Cane Tulić (Primus Medical): preventivni pregled je obaveza svih muškaraca nakon 45. godine

Jedan od pionira u razvoju ultrazvučne dijagnostike i njene primjene u interventnoj urologiji i uroradiologiji u regionu, prof. dr Cane Tulić ordinira u klinici Primus Medical u Podgorici 4. i 5. aprila. Tim povodom, razgovarali smo sa njim o važnosti prevencije u smanjenju rizika od uroloških oboljenja i očuvanju zdravlja urološkog sistema.

16503 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Primus Medical
Foto: Primus Medical

Prof. dr Cane Tulić profesor je Hirurgije sa anesteziologijom (Urologija) Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bogato iskustvo i stručnost stečeno kroz decenije rada na vodećim pozicijama u Institutu za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije, prof. dr Tulić primjenjuje već 12 godina u klinici Primus Medical u Podgorici, gdje obavlja urološke preglede sa kompletnom ultrazvučnom dijagnostikom.

Koji su simptomi zbog kojih vam se pacijenti najčešće obraćaju?

„Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti obraćaju urologu su infekcije urinarnog trakta, učestalo mokrenje, inkontinencija, bol ili pojava krvi tokom mokrenja, kamen u bubregu, seksualna disfunkcija, bolovi u genitalnoj ili lumbalnoj regiji i slične tegobe.

Infekcije urinarnog trakta najčešće su od svih bakterijskih infekcija kod žena. U većini slučajeva, uzročnik je ešerihija koli - prirodni stanovnik naših crijeva, koji zbog ženske anatomije lako dospije u mokraćne puteve i izazove infekciju.

Kod muškaraca, česti problemi su bakterijska upala prostate i benigno uvećanje prostate. Karcinom prostate je drugi najčešći maligni tumor kod muškaraca u Crnoj Gori. Kako bi se ovo oboljenje otkrilo u ranoj fazi i efikasno liječilo, svim muškarcima starijim od 45 godina preporučuje se prventivni pregled urologa jednom godišnje.“ – ističe prof. dr Tulić

Primus Medical
foto: Primus Medical

Kako izgleda pregled kod urologa?

„Pregled počinje razgovorom sa pacijentom, pri čemu postavljamo ciljana pitanja, kako bi dobili što više podataka o početku, toku i uzroku vaših problema. Zatim obavljamo klinički dio pregleda, a kako bi ovaj pregled bio precizniji, radi se i ultrazvučni pregled. Na osnovu toga dobijamo kompletnu sliku, postavljamo dijagnozu i razgovaramo sa pacijentom o rezultatima. Ako se pronađu bilo kakve abnormalnosti, predlažemo individualan plan liječenja ili dodatne pretrage, uskoliko su one potrebne.

Muški pacijenti često odlažu odlazak kod urologa i pored prisutnih simptoma, zbog straha od neugodnosti pregleda. Važno je da naglasimo da je pregled specijaliste urologa sa ultrazvučnim pregledom obično bezbolan i brz postupak kojim možete preduprijediti i riješiti ozbiljan zdrastveni problem.“ – objasnio je prof. dr Tulić.

Koliko često praktikovati redovne kontrole?

„Ne postoji univerzalno pravilo koje nalaže koliko često bi pacijent trebalo da posjećuje urologa i koliko često da zakazuje kontrolne preglede. Ono što je svakako preporuka je da se muškarci stariji od 45 godina bar jednom godišnje jave na pregled urologa sa urađenim PSA (tumor marker prostate).

Određena urološka stanja i oboljenja zahtijevaju redovne kontrole urologa u utvrđenim vremenskim intervalima, a njihova učestalost je individualna za svakog pacijenta zavisno od vrste oboljenja, stanja pacijenta i drugih parametara.“ Prof. dr Tulić naglašava da neka ozbiljna oboljenja u urologiji vrlo često ne daju određene simptome, i upravo zato preventivni pregledi imaju još veći značaj.

Primus Medical
foto: Primus Medical

Osim redovnih preventivnih pregleda, što je važno preduzeti za zdravlje urološkog sistema?

„Hidrirajte se, to znači unos bar osam čaša vode dnevno. Održavajte holesterol na normalnom nivou, kao i krvni pritisak. Izbjegavajte da organizam preopteretite ljekovima, i ne pretjerivati sa unosom proteina. Uravnotežena i zdrava ishrana, kao i fizička aktivnost su ključni za opšte zdravlje organizma.“ – ističe prof. dr Tulić.

Prof. dr Cane Tulić obavljaće urološke preglede sa kompletnom ultrazvučnom dijagnostikom u klinici Primus Medical u Podgorici 4. i 5. aprila 2024. godine. Informišite se i rezervišite svoj termin na vrijeme pozivom na broj 063 21 31 21.

Klinika Primus Medical nalazi se u Podgorici na adresi Pera Ćetkovića 61.