Upozorenje: Opasnosti od dva lijeka koja često pijemo

Ibuprofen i aspirin mogu da izazovu simptome poput bolova u stomaku, dijareje ili anemije, kao i perforaciju creva, ali spominju se i još ozbiljnija stanja opasna za život

23229 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Ibuprofen i aspirin mogli bi da pogoršaju simptome određenih bolesti ako ih redovno uzimate, upozoravaju naučnici, a prenosi The Sun.

Uzimanje velikih i čestih količina često korištenih nesteroidnih protivupalnih ljekova (NSAID) može da poremeti ravnotežu vaše crevne mikrobiote, otkrili su istraživači sa Univerziteta Semmelweis.

To je zajednica bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama koji žive u vašim crijevima, koji su neophodni za zdravo funkcionisanje vašeg tijela.

NSAIL ljekovi su među najkorišćenijima na svijetu, a dnevno ih uzima više od 30 miliona ljudi, tvrde mađarski istraživači. Oni uključuju ljekove koji sadrže ibuprofen ili acetilsalicilnu kiselinu, koja je poznata i kao aspirin.

Ali uzimanje ovih ljekova može da uzrokuje disbiozu, da poremeti osjetljivu ravnotežu bakterija u crijevima, otkrila je studija objavljena u časopisu Pharmacology & Therapeutics.

Pogoršanje hroničnih bolesti

Takođe, mogu da izazovu zrokuju simptome poput bolova u stomaku, proliva ili anemije. U rijetkim slučajevima, mogu dovesti do perforacije crijeva, rupe u zidu crijeva ili debelog creva.

crijeva
foto: Shutterstock

„Odavno znamo da pretjerana upotreba nesteroidnih protivupalnih ljekova može da poremeti ravnotežu crijevne mikrobiote. Sada tražimo temeljne mehanizme, koji su samo djelimično shvaćeni“, objasnio je dr Zoltan Zadori, vođa Gastrointestinalne istraživačke grupe na Odjelu za farmakologiju i farmakoterapiju na Univerzitetu Semmelweis.

Tim istraživača primijetio je sličnosti između neravnoteže crijevnog mikrobioma povezane s određenim bolestima i one izazvane uzimanjem ovih ljekova. prenosi Citymagazine.

„Bolesti kao što su hronične upale zglobova koje zahvataju kičmu i udove ili reumatoidni artritis povezane su s neravnotežom u crijevnoj mikrobioti i prekomjernim rastom određenih bakterija. Zapravo, te bakterije su povezane s razvojem i pogoršanjem bolesti“, istakao je dr Zadori.

„Otkrili smo da su te bakterijske devijacije slične onima koje uzrokuju nesteroidni protivupalni ljekovi. Ovo povećava mogućnost da bi disbioza creva izazvana ljekovima mogla da pogorša hronične bolesti i dugoročno ograniči terapijski efekat nesteroidnih protivupalnih ljekova“, dodao je.

Neravnoteža u zajednici bakterija i virusa je opasna

Dr Zadori je objasnio da trenutno pretpostavljaju da disbioza izazvana NSAID-ima stoji iza tegoba kao što su „upala crijevne sluznice, promjene u pH ili motoričkoj aktivnosti crijeva ili promjene u sastavu žučne kisjeline“.

„Takođe je moguće da antibakterijska svojstva NSAID-a direktno poremete ravnotežu crijevne mikrobiote. Ti su procesi usko povezani, pa je teško odrediti šta je šta izazvalo“, istakao je.

„Na primjer, smanjena funkcija žuči može dovesti do prekomjernog rasta crijevnih bakterija. U isto vrijeme, disbioza takođe može da promijeni količinu određenih žučnih kisjelina“, dodao je dr Zadori.

lijek, ljekovi
foto: Shutterstock

Crijevni mikrobiom igra ključnu ulogu u višestrukim procesima u vašem tijelu: balansira nivo šećera i energije, jača imunološki sistem i reguliše aktivnosti u crijevnom zidu. Neravnoteža u zajednici bakterija i virusa, pak, može doprinijeti razvoju raznih bolesti, rekli su istraživači.

To može da uključuje ​​stanja poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS), hormonalnih poremećaja, kao i kardiovaskularnih, autoimunih i psihijatrijskih bolesti.

Koliko ibuprofena smije da se pije?

Dr Zadori je rekao da ne postoji univerzalno pravilo kada se radi o tome koliko NSAIL-a možete uzeti, a da crijeva ostanu zdrava.

Koliko ste osjetljivi na te tablete variraće, dijelom zato što sistem vaše crijevne mikrobiote zavisi od nekoliko drugih faktora, poput vaših godina, načina života i zdravstvenog stanja.

Mađarski istraživači rekli su da sada traže načine suzbijanja ili ublažavanja štetnih dejstava ovih ljekova na crijeva.

Uzimanje previše ibuprofena ranije se povezivalo s čirevima na želucu, problemima s plodnošću, štetnim srčanim reakcijama, pa čak i krvnim ugrušcima.

I dok svakodnevno uzimanje aspirina može pomoći u prevenciji srčanih i moždanih udara kod ljudi koji su pod većim rizikom od njih, istraživanje je pokazalo da redovno uzimanje tih tableta može da poveća rizik od razvoja anemije. Aspirin se takođe povezuje s povećanim rizikom od smrtonosnog krvarenja u mozgu.

Moždani udar i krvarenje u mozgu nisu ista stvar. Moždani udar se odnosi na blokadu ili smanjen protok krvi u određenom dijelu mozga, što dovodi do oštećenja moždanih ćelija. Krvarenje u mozgu, s druge strane, nastaje kada krvni sudovi u mozgu puknu i krv se izlije u okolno tkivo mozga.

Bonus video: