Pogledajte svoje ruke: Crvenilo, žuljevi... mogu biti znaci ozbiljnih bolesti

Vjekovima su ljekari povezivali crvenilo dlanova sa oboljenjima jetre, kvržice u blizini noktiju su prvi znaci osteoartritisa

7101 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vaše zdravlje je u vašim rukama, bukvalno. Naše ruke su jedan od barometara našeg blagostanja i najmanja promjena na njima može značiti ozbiljan zdravstveni problem u drugim djelovima tijela.

Nokti

Vaši nokti bi trebalo da budu rozikaste boje. Ako imaju zelenkasto-žutu nijansu, vjerovatno imate gljivičnu infekciju i trebalo bi da se obratite ljekaru za antifungalni tretman. Pored toga, žuti nokti mogu biti znak bolesti pluća, piše Aktivni.si.

Smeđe mrlje ispod noktiju mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme, a nokti sa udubljenjem, gdje normalno glatka površina ima nekoliko malih udubljenja, obično se povezuju sa psorijazom. Ako primijetite neobjašnjive promjene u boji noktiju, trebalo bi da posjetite ljekara.

Zdrav nokat treba da bude blago podignut u sredini i blago zakrivljen nadolje na vrhu. Ako vaš nokat izgleda suprotno od ovoga, kao kašika, to je znak nedostatka gvožđa i anemije. Ovo možete ispraviti uzimanjem suplemenata gvožđa i uključivanjem više zelenog povrća i malo crvenog mesa u svoju ishranu.

ruke
foto: Shutterstock

Kada nokat poprimi oblik lopte, to je još alarmantnije, jer može da znači ozbiljnu bolest, poput raka pluća ili srčanih problema. Obratite se svom ljekaru ako vam nokti omekšaju i izgledaju kao da lebde umjesto da ostanu čvrsto pričvršćeni.

Žuljevi na prstima

Kvržice u blizini noktiju su prvi znaci osteoartritisa. Ovi čvorovi se javljaju kada bolest prouzrokuje gubitak zglobnog prostora, što dovodi do širenja zglobova dok počinju da se formiraju nove kosti. Osteoartritis, koji predstavlja opšte habanje zglobova, čest je kod žena i bolan.

Drhtave ruke

Svima se ruke tresu u određenoj mjeri, ali ako se vaše značajno tresu, to bi mogao biti rani znak upozorenja na Parkinsonovu bolest, koja utiče na nervni sistem. Drhtave ruke takođe mogu biti izazvane stresom, anksioznošću ili prekomjernim konzumiranjem alkohola ili kafe. Takođe možete imati „esencijalni tremor“, nasljedno neurološko stanje. Obratite se svom ljekaru ako primijetite drhtanje, sporost pokreta ili ukočenost.

Suva koža

Veoma suva koža može biti znak neaktivnosti štitne žlijezde, jer koža gubi vlagu. To takođe može značiti da je neko osjetljiv na sapune i druge kozmetičke proizvode. Ruke takođe gube vlagu nakon menopauze jer se koža suši kada nivo estrogena padne kod žena.

Crveni dlanovi

Vjekovima su ljekari povezivali crvenilo dlanova sa oboljenjima jetre, posebno cirozom. Smatra se da je palmarni eritem (crvenilo dlanova) izazvano širenjem krvnih sudova, nastalo kao odgovor na hormonsku neravnotežu izazvanu oštećenjem jetre.

Crvenilo se pojavljuje na spoljnoj ivici zgloba, od početka palca, duž zgloba do malog prsta. Drugi znaci su bijeli nokti prouzrokovani nedostatkom proteina, tipično za oboljenje jetre, kao i žutica kože. Crveni dlanovi takođe mogu biti simptom reumatoidnog artritisa, bolesti štitne žijlezde i ponekad trudnoće.

Znojenje dlanova

Naši dlanovi se često griju, pa samim tim i znoje, kada smo nervozni ili uznemireni, ali ako vam se to redovno dešava, možda je kriva vaša štitna žlijezda. Pretjerano aktivna štitna žlezda izaziva povećanje brzine metabolizma.

To znači da kako vaša tjelesna temperatura raste, sagorijevate više kalorija i više se znojite. Može doći i do neobjašnjivog gubitka težine, stalnog osjećaja nervoze, otoka štitne žlijezde u grlu. Pretjerano aktivna štitna žlijezda može se liječiti ljekovima.

Bonus video: