Hiperpigmentacija – savjet farmaceuta kako se odlučno suprotstaviti tamnim flekama

Piše: Mr ph.spec Đulija Hadžibeti, Tea Medica

47814 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Koža, naš najveći organ, nosi sa sobom priču o našem zdravlju, genetici i životnom stilu. Međutim, ponekad ta priča može postati zamagljena tamnim flekama hiperpigmentacije. Šta se krije iza ovog problema i kako se možemo suočiti s njim?

Hiperpigmentacije se manifestuju kao tamni djelovi kože različitog oblika i veličine, u ravni kože, čija boja može biti u intervalu od svjetlo braon do tamne boje. Hiperpigmentacija nastaje usled prekomjerne proizvodnje melanina - pigmenta koji daje prirodnu boju našoj koži, kosi i očima - na pojedinim djelovima kože. Na prekomjernu proizvodnju melanina može uticati mnogo faktora, ali se glavni mogu povezati sa izlaganjem sunčevim zracima, genetskim faktorima, starosnim dobom, hormonskim uticajima, povredama ili zapaljenjem kože, korišćenje fotosenzibilnih ljekova ili neke hronične bolesti.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Sunce igra ključnu ulogu u ovom procesu, budući da prekomjerno izlaganje UV zracima može podstaći prekomjernu proizvodnju melanina, stvarajući pigmentne fleke ili lentigo. Osim toga, hormonalne promjene tokom trudnoće ili uzimanje oralnih kontraceptiva mogu doprinijeti pojavi melazme, poznatije kao "trudnička maska". Nastaje kao posledica hormonskih uticaja, kao što su trudnoća i kontraceptivne pilule, i izaziva tamne fleke nepravilnog oblika na licu ili rukama koje mogu biti veoma velike. Smatra se da nastaje kada ženski polni hormoni estrogen i progesteron stimulišu prekomjernu proizvodnju melanina kada je koža izložena sunčevim zracima. Ova vrsta pigmentacije se pojavljuje iznenada, ali se smanjuje ili potpuno nestaje nakon što se hormoni vrate u normalu. Preostala pigmentacija međutim, može potrajati još nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Ovi tamni, nepravilni djelovi kože mogu biti izuzetno veliki i pojaviti se na licu ili rukama, ostavljajući trajne posledice. Rizik od hiperpigmentacija raste sa starenjem ćelija i generalno utiče na područja koja su vremenom najizloženija suncu (lice, vrat, ruke.). Sunce i starost su glavni uzročnici pigmentacionih fleka.

Međutim, hiperpigmentacija nije samo estetski problem. Ona može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih stanja poput autoimunih bolesti, metaboličkih poremećaja ili nedostatka vitamina. Takođe, određeni ljekovi ili terapije mogu imati neželjene efekte na pigmentaciju kože.

U borbi protiv hiperpigmentacije, prevencija igra ključnu ulogu. Ograničavanje izlaganja suncu i korišćenje krema sa zaštitnim faktorom mogu značajno smanjiti rizik od nastanka novih tamnih fleka.

Kada je riječ o tretmanu već nastalih fleka, BABĒ nudi inovativnu liniju proizvoda Depigment+, koja kombinuje nauku i tehnologiju kako bi pružila efikasno rješenje bez poznatih neželjenih efekata. Ovi proizvodi, formulisani sa aktivnim sastojcima poput niacinamida, vitamina C i traneksaminske kiseline, ciljaju na tri biološke faze koje uzrokuju hiperpigmentaciju: zapaljenje, proizvodnju melanina i eliminaciju tamnih fleka.

Linija BABĒ Depigment+ nudi različite proizvode, uključujući Losion Glow za svakodnevnu upotrebu, Control fluid za hidrataciju i posvjetljivanje kože, i Intenzivni serum za korekciju već nastalih fleka i obnavljanje kože.

Novi Depigment+ asortiman iz BABĒ- a ističe se kao jedna od tehnološki najnaprednijih opcija za prevenciju i tretiranje svih vrsta fleka na različitim fototipovima i tipovima kože. Riječ je o asortimanu koji je razvijen sa namjerom da se bori sa hiperpigmentacijama na sveobuhvatan način, nudeći nauku u kombinaciji sa teksturama koje nude prijatno iskustvo upotrebe, da bi se pružili vidljivi rezultati i ujednačenija koža. Djeluje na mrlje koje su vidljive i sprječava pojavu onih koje su skrivene ispod najpovršnijeg sloja kože. Među aktivnim sastojcima koji se nalaze u Depigment+ liniji su niacinamid, vitamin C, inkapsulirana traneksaminska kiselina, azeloglicin i arbutin. Moćna kombinacija najsavremenijih aktivnih sastojaka poznatih po svojim svojstvima depigmentacije i sposobnosti da posvijetle i ujednače ton kože.

Linija je sastavljena od tri proizvoda koji sinergijski djeluju na prevenciji i tretiranju hiperpigmentacija.

LOSION GLOW, je losion za lice za svakodnevnu upotrebu. Posvjetljuje i obnavlja kožu, istovremeno ujednačava ten. Ova prijatna tekstura se koristi odmah nakon čišćenja lica. Njegova formula sadrži vitamin C 2% koji koži daje sjaj, glukonolakton 5% koji hidrira, niacinamid 3% koji ujednačava ten i jača zaštitnu funkciju. Pored toga, Losion Glow obezbjeđuje hidrataciju zahvaljujući hijaluronskoj kiselini i brine o mikrobiomu kože zbog sadržaja prebiotika u sebi.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Glukonolakton pripada grupi kiselina poznatih kao PHA, polihidroksi kiseline. Kao i druge kiseline, glukonolakton ima sposobnost da ukloni mrtve ćelije sa spoljašnjeg sloja kože, što rezultira glatkijim, svjetlijim tenom. Hidroksilne grupe čine ga i humektantom, sastojkom koji privlači vodu na koži. A to znači da glukonolakton deluje ne samo kao piling, već i kao hidratant, čineći ga znatno nježnijim od drugih kiselina.

Niacinamid pomaže u produkciji keratina, proteina koji kožu održava čvrstom i zdravom, čineći je otpornijom na spoljni stres. U nižim koncentracijama, 1 do 2%, povećava hidrataciju, a pri koncetraciji od 3% -5% pomaže u izbjeljivanju fleka i redukciji finih linija i bora. Može se reći da je odličan sastojak za njegu svih tipova kože: za masnu kožu jer smanjuje lučenje sebuma, za osjetljivu jer smanjuje upalu i crvenilo, za dehidriranu kožu jer utiče na stvaranje ceramida, što kožu održava vlažnom. Na smanjenje vidljivosti fleka utiče time što sprječava da dođe do prenošenja pigmenata do površinskih ćelija kože. Samim tim sprječava se vezivanje melanina, i smanjuje se vidljivost fleka.

CONTROL FLUID je lagana hidrantna tečnost za svakodnevnu upotrebu koja posvjetljuje, ujednačava i obnavlja kožu. Sadrži veliku koncentraciju hijaluronske kiseline što obezbjeđuje hidriranu i vitalnu kožu lica.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Azeloglicin 3% je unapređeni oblik azelaične kiseline. Sprječava sintezu melanina kroz inhibiciju tirozinaze, obezbeđujući ujednačenost tona kože. Smanjuje hiperaktivnost melanocita. Vlaži i omekšava kožu.

Heksilrezorcinol je derivat rezorcinola. Djeluje na već nastale fleke, obezbeđujući uniformnost tona. Takođe djeluje i kao antioksidans.

INTENZIVNI SERUM je serum visoke potencije, koriguje hiperpigmentacije i obnavlja kožu. Nanosi se uveče, djeluje preventivno kod predispozicije da nastanu fleke a ujedno, posvjetljuje i koriguje mrlje koje su već vidljive i one koje su skrivene u dermisu i migriraju ka epidermisu.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Traneksaminska kiselina i niacinamid 5% su depigmentirajući aktivni sastojci za sve tipove kože. Traneksaminska kiselina eliminiše pigmentaciju, osvjetljava kožu i smanjuje melazmu, hiperpigmentaciju i tamne fleke. Ubrzava oporavak barijerne funkcije.

Uz navedene aktivne sastojke, ovaj vrhunski serum sadrži i mliječnu kiselinu, alfa arbutin, retinol, rezorcinol, karnozin i druge sastojke koji djeluju na sintezu kolagena, smanjenje bora, poboljšanje izgleda suve i ljuskave kože te smanjenje kožnih upala i iritacija.

Ova tehnologija efikasno i trajno djeluje na 3 biološke faze koje uzrokuju hiperpigmentaciju, istovremeno obezbeđujući dobru toleranciju:

  • Zapaljenje: glikonolakton smanjuje upalu, koja uzrokuje prekomjernu proizvodnju melanina;
  • Proizvodnja: azeloglicin i niacinamid ograničavaju proizvodnju melanina;
  • Eliminacija: heksilrezorcinol i arbutin pojačavaju ćelijsku obnovu uklanjanjem ćelija ispunjenih melaninom.
Tea Medica
foto: Tea Medica

Gdje počinje priča o Laboratorios BABÉ dermokozmetici?

Osim efikasnih proizvoda, priča iza Laboratorija BABĒ takođe je interesantna. Ovaj španski brend dermokozmetike, osnovan 1994. godine, proizvodi kvalitetne i pristupačne proizvode zahvaljujući fokusu na izvrsnosti i efikasnosti. Njihova linija Depigment+ predstavlja vrhunac njihovog rada, pružajući rješenje za sve one koji se bore sa hiperpigmentacijom.

Tea Medica
foto: Tea Medica

U suštini, hiperpigmentacija je složen problem koji zahtijeva holistički pristup. Sa pravim tretmanom i prevencijom, možemo povratiti sjaj našoj koži i osloboditi je tereta tamnih fleka.

Preparati su dostupni u svim Tea Medica i drugim, bolje opremljenim apotekama.

Tea Medica
foto: Tea Medica