Funkcionalni alkoholizam: Sve izgleda u redu, samo što nije

Ovo su znakovi koji otkrivaju da ste ‘visoko funkcionalni alkoholičar, a to nosi puno rizika od bolesti jetre, pankreatitisa, raka, oštećenja mozga, ozbiljnog gubitka pamćenja i viskog krvnog pritiska

6334 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Klasična slika alkoholičara obično je da je to neko ko uvijek previše pije i čiji se život zbog toga raspada. Ali to nije uvijek tako.

Neki ljudi su, naizgled, sasvim u redu iako zloupotrebljavaju alkohol. Stručnjaci te ljude nazivaju funkcionalnim ili visoko funkcionalnim alkoholičarima. Pojašnjavaju da je riječ o socijalno neupadljivim ljudima koji radno i porodično funkcionišu zadovoljavajuće, a nerijetko i više nego zadovoljavajuće. Neposredna okolina ih ne percipira kao pijance već kao ljude "koji vole da popiju". Takve osobe obično piju u određenim prilikama, ali nakon njih "ne znaju za sebe od količine popijenog alkohola". Postoje i oni drugi koji šest večeri nedeljno redovno piju po čašu ili dve vina. I jedne i druge možemo da ubrojimo u funkcionalne alkoholičare.

Funkcionalni alkoholičar možda je odgovoran i produktivan na poslu, čak i na poziciji moći. Funkcioniše i u porodici, s prijateljima i u društvu, a njegov poslovni i privatni uspjeh mogao bi da navede ljude da previde njegovo opijanje

Mogao bi i da poriče i pomisi: "Imam sjajan posao, plaćam račune i imam puno prijatelja; zato nisam alkoholičar. Takođe, mogao bi da traži izgovore poput: "Pijem samo skupo vino, ili nisam izgubio sve ili pretrpio neuspjehe zbog pića", kaže Sarah Allen Benton, savjetnica za mentalno zdravlje i autorka knjige "Understanding the High-Functioning Alcohol".

Koji znakovi ukazuju na funkcionalnog alkoholičara:

Visoko funkcionalna osoba sa zloupotrebom alkohola obično doživljava umjerene do vrlo male posljedice povezane sa zloupotrebom alkohola, ali uprkos tome što ima manje posljedica, funkcionalan alkoholičar i dalje se oslanja na alkohol kako bi dovršio svakodnevne zadatke i zavisan je od intenzivne želje za alkoholom, što dugoročno narušava njegovo zdravlje i dobrobit", kažu Brittany E. Bryant i dr sc. Lindsay M. Squeglia.

Često može biti teško prepoznati problem pijenja kod funkcionalnih alkoholičara. Evo nekoliko znakova koje treba potražiti:

 • ne mogu da kontrolišu i da prestanu da piju alkohol
 • imali su već pravnih problema povezanih s pićem
 • piju sami, skrivaju piće od drugih ili im treba alkohol prije dolaska na društvene događaje
 • postaju ljuti ili se brane kada drugi dovode u pitanje njihove navike pijenja
 • piju alkohol kako bi se nosili sa stresom ili negativnim emocijama
 • imaju simptome krize kada ne piju - drhtavicu, razdražljivost, nemir, poteškoće sa spavanjem i mučninu

Takođe, i ovi upozoravajući znakovi mogu otkriti zloupotrebu alkohola:

 • uvijek se šalite o alkoholizmu
 • gubite prijatelje ili imate problema zbog pijenja, ali ne odustajete od alkohola
 • trebate vam alkohol da biste se opustili ili osjećali samopouzdano
 • pijete ujutro ili kad ste sami
 • napijete se kad ne namjeravate
 • zaboravite šta ste radili dok ste pili
 • negirate da pijete, skrivate alkohol ili se ljutite kada vas suoče s pitanjima o vašem alkoholizmu
 • voljeni su zabrinuti ili traže izgovore za vaše opijanje
alkohol, piće
foto: Shutterstock

Iako se naizgled čini da funkcionalni alkoholičari imaju kontrolu, mogu dovesti sebe ili druge u opasnost pijenjem i vožnjom ili, na primjer, rizičnim seksualnim ponašanjem.

Teško opijanje ima mnogo drugih rizika - bolesti jetre, pankreatitisa, raka, oštećenja mozga, ozbiljnog gubitka pamćenja i viskog krvnog pritiska. Takođe su pod povećanim rizikom da će umrijeti u saobraćajnoj nesreći ili napraviti samoubistvo. Uz to, svaka zloupotreba alkohola povećava izglede za porodično nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje djece te sindrom fetalnog alkohola (grupe urođenih mana koje mogu nastati ako trudnica pije alkohol)", kaže savjetnica za mentalno zdravlje Sarah Allen Benton.

Koliko alkohola je puno

Dr sc. Robert Huebner, iz američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, upozorava, da "nije moguće puno piti i održavati veliku odgovornost tokom dugog razdoblja". Ako neko puno pije, to će ga sustići.

Prekomjerno pijenje je za žene više od tri pića dnevno ili sedam nedjeljno. Za muškarce to je četiri ili više dnevno ili 14 sedmično. Ako pijete više od dnevnog ili nedjeljnog ograničenja, smatra se da pijete puno da da vam treba pomoć u odvikavanju. Liječenje visoko funkcionalnog alkoholičara isto je kao i za bilo koju drugu vrstu zavisnika.

Bonus video: