Istraživanje: Zašto politika EU po pitanju smanjenja broja pušača nije dovoljno efikasna

Rezultati novog istraživanja koje je objavila firma Povaddo otkrivaju da je među Evropljanima opšte prihvaćeno da su bezdimne alternative, kao što su duvanski proizvodi na bazi zagrijavanja i elektronske cigarete, razumne alternative cigaretama i da EU treba pažljivo da razmotri posljedice poreske politike koja se na njih primjenjuje.

2336 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dvije trećine (66 odsto) punoljetnih ispitanika u Evropi smatra da se pušači mogu podstaći da pređu na naučno utemeljene alternative manjim oporezivanjem ovih proizvoda u odnosu na cigarete, ali dovoljno visokim da mlade i nepušače odvrati od njih.

Istraživanje koje je nezavisna firma za ispitivanje javnog mnjenja Povaddo sprovela za kompaniju Philip Morris International (PMI) na preko 14.000 punoljetnih ispitanika u 13 evropskih zemalja pokazalo je da 65 odsto ispitanika smatra da donosioci odluka prilikom kreiranja regulativa o duvanskim i proizvodima koji sadrže nikotin ne uzimaju u obzir uticaj ovakvih odluka na same pušače.

Štaviše, 66 odsto punoljetnih osoba iz opšte populacije širom Evrope su saglasni da organizacije kao što su EU i SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) treba više da se bave smanjenjem štetnosti tako što će podsticati pušače da koriste manje štetne proizvode umjesto što pokušavaju da potpuno ukinu konzumiranje duvana.

Vlade takođe mogu da pomognu da se poboljša javno zdravlje tako što će zagovarati politike koje podstiču punoljetne pušače da pređu na inovativne bezdimne alternative koje imaju potencijal da budu manje štetne od nastavka pušenja cigareta, smatra dva od tri ispitanika.

„Rezultati ovog istraživanja govore da postoji jaz između kreatora politike i građana koje oni zastupaju i predstavljaju kad je riječ o duvanskoj politici“, izjavio je predsjednik firme Povaddo Vilijam Stjuart. „Pristup politike EU je više usmjeren ka nerealnom cilju potpunog eliminisanja upotrebe nikotina, dok je većina javnosti sklona pragmatičnom konceptu smanjenja štetnosti od pušenja i podsticanju pušača da koriste manje štetne proizvode sa nikotinom“.

Pored toga, istraživanje pokazuje da se 74 odsto ispitanika slaže da zabrana određenih duvanskih i nikotinskih proizvoda zapravo neće dovesti do smanjenja konzumiranja. Umjesto toga, korisnici će jednostavno potražiti ove proizvode na crnom tržištu. Gotovo isti procenat građana EU smatra da nedozvoljena trgovina duvanskim i nikotinskim proizvodima može da ima ozbiljne negativne posljedice po sigurnost, bezbjednost i javno zdravlje u njihovoj zemlji.

„Zaključak je da se nelegalna trgovina duvanskim i nikotinskim proizvodima smatra problemom širom Evrope i ljudi su upoznati sa negativnim posljedicama koje iz toga proističu“, kaže Stjuart. „Jasan je stav javnosti da vlade moraju u obzir da uzmu nelegalnu trgovinu kada odlučuju kako da regulišu i oporezuju ove proizvode, a mnogi smatraju da to u ovom trenutku nije slučaj.“