Kako depresija utiče na fizičko zdravlje?

Psihički problemi mogu da se odraze na vaš organizam

9790 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Najnovija studija iz SAD-a donosi zabrinjavajuće vijesti: mlade žene koje se bore sa depresijom i anksioznošću su dvostruko izloženije riziku od razvoja ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, uprkos tome što su generalno manje podložne ovim oboljenjima. Ovo otkriće baca novo svijetlo na važnost mentalnog zdravlja i njegov uticaj na fizičko stanje.

Analize Folkehelseinstituttet-a (FHI) ukazuju na porast psihičkih smetnji među ženama, posebno u uzrastu od 20 do 39 godina, sa alarmantnih 40 posto studenata koji izvještavaju o psihičkim problemima.

Prezentovana na godišnjem skupu Američkog koledža za kardiologiju (ACC), ova studija naglašava potrebu za ranim otkrivanjem rizika od srčanih bolesti kod mlađih žena koje doživljavaju anksioznost i depresiju, sa ciljem smanjenja prevalencije ovih potencijalno fatalnih stanja.

Dr Giovanni Civieri, vodeći autor studije i istraživač na Harvard Medical School, ističe: „Mislili smo da su mlade žene relativno zaštićene od srčanih bolesti, ali naša istraživanja pokazuju da psihički problemi mogu značajno ugroziti to stanje. Ovo nas podstiče da preispitamo kako pristupamo mentalnom zdravlju i njegovom uticaju na fizičko.“

Rezultati studije pokazuju da žene mlađe od 50 godina sa istorijom anksioznosti ili depresije imaju skoro 55 posto veću vjerovatnoću da razviju visok krvni pritisak, visok holesterol ili dijabetes u poređenju sa svojim vršnjakinjama bez psihičkih izazova. Ovi nalazi posebno su izraženi kod žena koje su ranije smatrane 'sigurnom grupom'.

Osim toga, istraživanje je obuhvatilo i proučavanje metaboličke aktivnosti moždanih regija povezanih sa stresom kako bi se bolje razumelo kako psihičko stanje utiče na srčano zdravlje. „Stres može uticati na srce na mnogo načina, a naša studija posebno se fokusira na veze između neuralne aktivnosti i kardiovaskularnih problema“, dodaje Dr Civieri.

Iako anksioznost i depresija imaju različite manifestacije, njihovo grupisanje u ovoj studiji ističe njihov zajednički uticaj na povećanje rizika od srčanih bolesti. Ovaj rad predstavlja poziv za preispitivanje kako se mentalno zdravlje tretira u kontekstu opšteg zdravstvenog stanja, i naglašava značaj rane dijagnostike i proaktivnog pristupa u liječenju.

Dr Civieri zaključuje: „Mlade žene ne bi trebale da paniče zbog ovih rezultata, ali jasno je da mentalno zdravlje igra ključnu ulogu u prevenciji srčanih bolesti. Ovo je važno otkriće koje zahtijeva dodatnu pažnju i moguće promjene u zdravstvenom sistemu kako bi se životi spasili.“

Bonus video: