Prestanite da se tuširate svaki dan: Nađite pravu mjeru

Novo istraživanje otkriva iznenađujuće činjenice o higijeni i zdravlju kože

16203 pregleda 22 reakcija 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jeste li ikada razmišljali o tome da vaša svakodnevna rutina tuširanja možda nije najbolja za vašu kožu? Iako se čini da je svakodnevno pranje ključno za higijenu, naučnici sada upozoravaju da bi prečesto tuširanje moglo ida mati negativne posljedice.

Dermatolozi su dugo upozoravali da pretjerano tuširanje može da isuši kožu i ukloni njen prirodni zaštitni sloj, koji nas štiti od bakterija i drugih štetnih mikroorganizama. Ali, nova istraživanja pokazuju da bi posljedice mogle biti još ozbiljnije.

Profesor Richard Gallo, istaknuti dermatolog s Univerziteta u San Diegu, objašnjava da sapuni i vruća voda mogu ukloniti korisne bakterije s naše kože, poznate kao mikrobiom. Mikrobiom igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože, a njegovo narušavanje može dovesti do raznih problema, poput ekcema, dermatitisa, pa čak i akni.

Studija objavljena u časopisu Science Advances otkrila je da ljudi koji žive u ruralnim područjima, gdje se rjeđe tuširaju, imaju raznolikiji mikrobiom od onih koji žive u gradovima. To sugeriše da naša opsjednutost čistoćom može imati negativan utjecaj na zdravlje naše kože.

tuširanje
foto: Shutterstock

Osim toga, prečesto tuširanje može dovesti do isušivanja kože i kose, što može da izazove svrab, iritaciju i druge neprijatne simptome. Korištenje agresivnih sapuna i vruće vode dodatno pogoršava ove probleme.

Dakle, koliko često se treba tuširati? Stručnjaci preporučuju tuširanje dva do tri puta nedjeljno, osim ako se ne bavimo intenzivnim fizičkim aktivnostima ili smo izloženi prljavštini. Naravno, to zavisi i od individualnih potreba i preferencija.

Važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi rutinu tuširanja svojim potrebama. Ako vam se koža čini suvom ili iritiranom, smanjite učestalost tuširanja i koristite blage, hidratantne proizvode. Takođe, izbjegavajte vruću vodu i ograničite vrijeme provedeno pod tušem.

Bonus video: