Stalno vam se jede slatko? Evo šta vam tijelo poručuje

Ovakve situacije najčešće se događaju osobama koje preskaču obroke ili su njihovi obroci neizbalansirani

8720 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prekomjerna žudnja za slatkišima česta je pojava u savremenom svijetu, naročito kod žena. Svima nam je poznat onaj osjećaj kada nam se jede nešto slatko i ma koliko se trudili da zavaramo organizam jabukom ili bobičastim voćem, želja postaje samo veća. Na kraju ipak pokleknemo i posegnemo za omiljenom čokoladom, kolačem ili bombonama. Iako znamo da šećer nije dobar za naše zdravlje (da ne govorimo o kilogramima) često mu je teško odoljeti.

Ako se suočavate sa ovim problemom, znajte da niste jedini. Šećer stimuliše lučenje serotonina (hormona sreće) i endorfina (koji nas umuruje) zbog čega izaziva zavisnost i teško ga se odričemo.

S druge strane, mnoge studije iz oblasti holističke medicine pokazuju da je žudnja za određenim namirnicama jasan znak da naše tijelo pokušava da nam poruči da nam je potrebno više hranljivih materija. In journal piše na šta organizam pokušava da nas upozori kada često osećamo žudnju za slatkišima.

Zbog čega nam se često jede nešto slatko?

Fluktuacija šećera u krvi, tačnije njegov nagli pad, zapravo je glavni uzročnik stalne potrebe za slatkišima. Ako vam se dešava da odjednom poželite nešto slatko i nikako ne možete da zavarate ovu želju, to znači da je vašem tijelu potrebno više goriva kako biste održali nivo šećera u krvi stabilnim.

slatkiši
foto: Shutterstock

Ovakve situacije najčešće se događaju osobama koje preskaču obroke ili su njihovi obroci neizbalansirani. Da biste izbjegli ovaj scenario potrebno je da imate najmanje tri obroka dnevno (poželjno je i dvije užine), koji će se sastojati od proteina, složenih ugljenih hidrata (žitarice cijelog zrna) i vlakana. Ovakvi obroci daće vašem organizmu sve potrebne nutrijente zbog čega ćete izbjeći stalne padove šećera u krvi, a samim tim i potrebu za slatkom hranom.

Magnezijium

U posljednjih nekoliko godina sve veći broj stručnjaka ukazuje na to da je konstantna želja za slatkišima nerijetko pokazatelj da našem tijelu nedostaje magnezijum.

Ovo je posebno čest slučaj kod osoba koje stalno jedu čokoladu. Deficit magnezijuma posebno je prolematičan kod žena tokom mjesečnog ciklusa jer su PMS simptomi, poput razdražljivosti, izraženiji kod žena kojima nedostaje ovaj mineral što dodatno povećava njihovu želju za slatkišima.

Da biste prevazišli ovaj problem povećajte unos hrane bogate magnezijumom, poput spanaća, mahunarki, orašastih prodova ili sjemenki. Potrudite se da svaki vaš obrok sadrži neke od pomenutih namirnica i želja za slatkišima će se postepeno umanjiti.

Voda

Kada nam je tijelo dehidrirano takođe možemo da osjetimo potrebu za slatkišima jer naš organizam često miješa osjećaj gladi i žeđi. Zato prije nego što posegnete za čokoladom, prvo popijte čašu vode.

Voće

Ukoliko imate stalnu potrebu za voćem, to znači da vašem organizmu nedostaju vitamini i minerali. Iako nema ničeg lošeg u tome da konzumirate dosta voća, ukoliko je vaša želja pretjerana, nutricionisti savjetuju da voće kombinujete sa proteinima, kao što su puter od badema ili drugih orašastih plodova, kokosov jogurt i slično.

Stres

Na kraju, želja za šećerom veoma često se javlja kada smo pod stresom jer, kao što smo rekli, on podstiče lučenje seratonina i endorfina. Međutim, iako nam šećer pomaže da se trenutno osjećamo bolje, on ne rješava problem.

Kako da se oslobodimo stalne želje za slatkišima?

Prva i osnovna stvar koju bi trebalo da obezbijedite svom organizmu jesu redovni i izbalansirani obroci. Kada imate tri obroka i dvije užine tokom dana pružićete vašem tijelu dovoljno goriva za sve metaboličke procese i aktivnosti koje obavljate pa nećete imati konstantne fluktuacije nivoa šećera u krvi.

Podrazumijeva se da bi vaši obroci trebalo da se sastoje od proteina (meso, riba, jaja, pečurke, mahunarke, mliječni proizvodi), složenih ugljenih hidrata (cjelovite žitarice kao što su proso, kinoa, integralni pirinač ili kukuruz) i vlakana (zeleno lisnato povrće, mahunarke, razno voće) kako biste izbjegli deficit minerala i vitamina. Bilo bi dobro da uz to obezbijedite makar dva litra vode i po mogućnosti uključite bilo koju fizičku aktivnost. Na taj način ćete se osloboditi želje za slatkišima mnogo lakše nego što možete da pretpostavite.

Bonus video: