SKUP O REFORMAMA POLICIJE NA ZAPADNOM BALKANU

Najslabije tačke: Protesti i mafija

"Ako policajac nije u stanju da ukaže na prekoračenja kolega, kako onda da se obračuna sa kriminalom”, rekao je Saša Zeković
62 pregleda 1 komentar(a)
reforma policije Zapadni Balkan, Foto: Zoran Đurić
reforma policije Zapadni Balkan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.09.2016. 10:57h

Iako je ostvaren napredak u reformi policijske službe, ozbiljni i zahtjevni zadaci tek predstoje. To je ocijenjeno na panel diskusiji “Reforma policije u kontekstu EU integracija Zapadnog Balkana”, u organizaciji nevladine organizacije Institut alternativa.

Predstavnica te NVO Dina Bajramspahić kazala je da je cilj petnaestogodišnjih reformskih procesa - borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Navela je da se ključni problemi u zapošljavanju u policiji ogledaju u tome što pojedinim jedinicama fali odgovarajući kadar, dok je previše zaposlenih u drugima, koje ne bilježe napredak.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković konstatovao je da se i nakon 10 godina suočavamo sa istim problemima, uprkos intenzivnom radu na reformi policije. Rekao je da se slabost policije pokazuje u rizičnim situacijama, kao što su protesti iz oktobra prošle godine i mafijaški obračuni u Kotoru.

"Ako policijski službenik nije u stanju da ukaže na prekoračenja kolega, kako onda da se obračuna sa kriminalom”, istakao je Zeković.

Naglasio je i da su policijski sindikati zatvorene strukture, koje bi trebalo da osnaže članstvo da otvoreno govore o stanju u policiji.

Predstavnik Beogradskog centra za bezjednosnu politiku Bojan Elek kazao je da je politizacija glavni izazov u policiji u Srbiji. Istakao je da tri četvrtine građana smatra da je policija - naročito saobraćajna, korumpirana i da bilježe blagi porast u odnosu na prethodnu godinu.

Sanjin Hamidičević iz Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva rekao je da nijesu ostvareni osnovni ciljevi ranijih reformi u Bosni i Hercegovini - sigurnost građana, unapređenje efikasnosti, poboljšanje kapaciteta u borbi protiv terorizma, racionalizacija službe...

Objasnio je da su glavni problemi u policiji u BiH politički uticaj, korupcija, nepotizam...

Veće zarade štite od korupcije?

Savjetnik u Ambasadi Republike Slovačke, policijski a ta še Mihail Kopčik rekao je da su veće plate jedini način da se iskorijeni korupcija u redovima policije.

"Visok stepen korupcije u policiji je iz razloga što nijesu dobro nagrađeni”, naglasio je, ocjenjujući da su policajci u veoma lošem materijalnom položaju.

Saša Đorđević iz srpskog Centra za bezbjednosnu politiku, međutim, rekao je da bi veće plate samo kratkoročno postigle dobar efekat, dodavši da to potvrđuju rezultati evropskih istraživanja.

Preporučujemo za Vas