Politička diskriminacija u zapošljavanju i prezaduženost osnovne karakteristike crnogorskih opština

Ocijenjeno je da se postojeće stanje može unaprijediti ako bi se unaprijedio službenički sistem na lokalnom nivou kroz donošenje posebnog zakona kojim bi se riješio taj problem
2 komentar(a)
Institut Alternativa, Foto: Zoran Đurić
Institut Alternativa, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.05.2016. 14:57h

Slaba konkurencija za rukovodeće i ekspretske pozicije, zapošljavanje kao vid socijalne politike, politička diskriminacija u zapošljavanju i prezaduženost osnovne su karakteristike crnogorskih opština.

To je ocijenjeno danas na konferenciji “Civilno društvo za dobru upravu - ka odgovornim institucijama” u organizaciji NVO Institut Alternativa (IA).

Ocijenjeno je da se postojeće stanje može unaprijediti ako bi se unaprijedio službenički sistem na lokalnom nivou kroz donošenje posebnog zakona kojim bi se riješio taj problem.

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić kazao je da je pet koraka da se stabilizuje stanje u opštinama

“Ključni korak je unapređenje službeničkog sistema na lokalnom nivou koji je potrebno urediti posebnim zakonom. Dalje potreban je zakonodavni okvir za cjelovitu reformu komunalnog sistema. Podsjetiću da taj zakon čeka u skupštinskim fiokama od 2012. godine. Mora da se napravi objektrivan pristup prihodima koje opštine imaju shodno svojim nadležnostima” kazao je Bojadžić.

Dodao je da je potrebno da se riješi pitanje predefinasiranja projekta EU, obezbijedi institucionalna podrška za bržu reformu i saradnja sa parlamentom.

Predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk ocijenio je da je problem što u opštinama ima malo zaposlenih na važnim poslovima i mnogo zaposlenih na mjestima gdje se radi malo. Smatra da je cilj da se stvori efikasna uprava gdje će građani imati povjerenje.

“Problem je što Vlada krije broj zaposlenih “ istakao je Muk.

Viši savjetnik Sigme Timo Ligi ukazao je da je potrebno imati cijenu sprovođenja neke strategije, jer sada više od polovine koje se usvajanju nema procjenu koliko će ona koštati.

Predstavncia MUP-a Dragana Ranitović najavila je da je taj resor priprema novu strategiju reforme javne uprave koja je poslata EK na izjašnjenje.

Radulović: Neshvatljivo je da Poreska uprava i Uprava carinska funkcionišu u okviru ministarstva

Član Senata DRi Branislav Radulović ukazao je na problem što se važni državni organi, poput Poreske i Uprave carina, nalaze u sklopu ministarstava pa nijesu dužne da podnose finansijske izvještaje.

“Tako važne institucije prepoznate su kao posebni programi u okviru budžeta ministarstava, dok sa druge strane imamo neke institucije koje funkcionišu kao posebni budžetski potrošači poput Komisije za koncesije, Cetinjskog parlamentarnog foruma ili Savjeta za privatizaciju. Neshvatljivo je da dvije važne institucije kao što su Poreska uprava i Uprava carinska funkcionišu u okviru ministarstva,” rekao je Radulović.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Suzana Radulović rekla je da je potreban Zakon o Vladi kao bi imali efikasne sužbu gdje se ne bi preklapale nadležnosti, a što bi doprinijelo i racionalizaciji borja zaposlenih.

Bonus video: