"BRZI KURS ZA POLICAJCE"

IA: Država ulaže u u obuku kadrova koji nisu potrebni, generacije "akademaca" već čekaju na posao u policiji

"Konkretno, Vladini dokumenti (Strategija razvoja Uprave policije, Akcioni plan za njeno sprovođenje i Analiza stanja, prijema, napredovanja, obrazovanja i obuke policijskih službenika) ukazuju na višak zaposlenih u policiji kao i na potrebu da se ne zapošljavaju policajci sa nižim stepenom obrazovanja od Policijske akademije"
211 pregleda 0 komentar(a)
Institut alternativa, Foto: Institut alternativa
Institut alternativa, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 11.09.2018. 14:19h

Nastavkom procedure za izbor kandidata za "brzi kurs za policajce" država ulaže u obuku kadrova koji nisu potrebni i za koje se ne zna ni kada ni kako će biti zaposleni jer generacije "akademaca" već čekaju na posao u policiji, saopšteno je danas iz Instituta alternativa (IA).

"Naime, tokom 10. i 11. septembra, sprovodi se provjera zdravstvene sposobnosti za 270 kandidata koji su ispunili uslove za pohađanje MUP-ove obuke za "osposobljavanje za rad u Policiji" od kojih će 60 biti primljeno na obuku. Uporedo sa tim Policijska akademija obrazuje generacije akademaca čije školovanje košta 15.000 eura po polazniku. Navedena tromjesečna obuka MUP-a je mimo svih Vladinih odluka i započeta je prije ravno godinu dana (19.9.2017.) objavljivanjem javnog poziva za polaznike obuke", navodi se u saopšđtenju IA.

Iz te NVO su dodali da su tada ukazali da je ovaj poziv mimo svih strateških dokumenata i strateških smjernica koje je Vlada usvojila na predlog samog MUP.

"Konkretno, Vladini dokumenti (Strategija razvoja Uprave policije, Akcioni plan za njeno sprovođenje i Analiza stanja, prijema, napredovanja, obrazovanja i obuke policijskih službenika) ukazuju na višak zaposlenih u policiji kao i na potrebu da se ne zapošljavaju policajci sa nižim stepenom obrazovanja od Policijske akademije. U njima se precizno navodi da treba izmijeniti zakone i propisati da najniži stepen kvalifikacije obrazovanja bude Akademija a ne srednja škola, što je nivo obrazovanja prihvatljiv za MUP-ovu obuku. Od tog poziva do septembra ove godine, prijavljeni kandidati su čekali na nastavak procedure koja je sada i nastavljena. Da paradoks bude još veći, u međuvremenu je stupila na snagu Vladina zabrana zapošljavanja zasnivanjem radnog odnosa i na neodređeno i na određeno vrijeme u svim organima državne uprave i javnim ustanovama do 1.7.2019. godine u skladu sa Planom optimizacije javne uprave. Kao izuzetak od zabrane Iz Plana optimizacije, već je 31 “akademac” VIII generacije, nakon posebne Informacije koju je MUP uputio Vladi u julu ove godine, zapošljen u Policiji bez javnog oglašavanja. U julu je takođe već upisana XII generacija budućih policajaca. To znači da će tokom naredne dvije godine četiri generacije od skoro 200 akademaca biti spremno za zapošljavanje u MUP-u po automatizmu (bez oglasa), u skladu sa novim rješenjem iz predloga zakona o unutrašnjim poslovima", poručili su iz IA.

IA navodi da novim rješenjima koja za sada predlaže sam MUP nije predviđeno samo zapošljavanje akademaca po automatizmu već se kako tvrde i zabranjuje zapošljavanje lica sa nižim obrazovnim nivoom od Policijske akademije.

"Zbog svega navedenog, nejasno je zašto se obučavaju kadrovi koji nemaju izgleda da tu obuku i primjene jer neće ispunjavati uslove da se zaposle u Policiji. Konačno, najavljenim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Crne Gore nije predviđen beneficirani radni staž za policijske službenike. To znači da će prirodni "odliv" kadrova ići usporeno te u višegodišnjoj perspektivi neće biti toliko slobnodnih radnih mjesta koliko se obučava kadrova. Pozivamo ministarstvo da ozbiljnije shvati sopstvena strateška dokumenta i sprovodi politike koje će pomoći Policiji da uspješnije funkcioniše i da ima najkvalitetnije kadrove što se neće postići "brzim kursevima", zaključuje se u saopštenju IA.

Preporučujemo za Vas