Muk: Prećutali da sam protiv usvajanja

“Nijesam dao podršku usvajanju izvještaja, što sam naveo u obraćanju članovima Savjeta i zatražio da javnost i primaoci naših zaključaka o tome budu obaviješteni”, istakao je
88 pregleda 7 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.09.2017. 09:23h

Savjet za reformu javne uprave prećutao je u izvještaju, koji dostavlja Evropskoj komisiji, da član tog tijela ispred Instituta alternativa (IA) Stevo Muk nije podržao usvajanje tog dokumenta.

Muk je “Vijestima” kazao da je prekjuče učestvovao u radu Savjeta i da se prilikom glasanja uzdržao u odnosu na zaključke povodom usvajanja Izvještaja o realizaciji Strategije i Akcionog plana reforme javne uprave za period jun 2016 - jun 2017.

“Nijesam dao podršku usvajanju izvještaja, što sam naveo u obraćanju članovima Savjeta i zatražio da javnost i primaoci naših zaključaka o tome budu obaviješteni”, istakao je.

Međutim, Muk tvrdi da u zvaničnom saopštenju sa sjednice Savjeta, i pored obećanja potpredsjednika Zorana Pažina, nema informacije da nije podržao usvajanje izvještaja.

Muk je saopštio da ovaj izvještaj, kako im je saopšteno na sjednici Savjeta, nije ni pripreman za Vladu, niti će ga ona usvajati, već za Evropsku komisiju kao informaciju na njen zahtjev.

Muk je kazao da je samo pet od 15 dospjelih mjera realizovano, te da je tražio da se individualizuje odgovornost za neispunjavanje obaveza.

“Izvještaj tek na nekoliko mjesta stidljivo govori o razlozima i uzrocima slabe realizacije. Najmanje je jasno dokle se stiglo u realizaciji obaveza u oblasti razvoja i koordinacije javnih politika, a koje treba da realizuje Ministarstvo evropskih poslova. U izvještaju postoje netačni navodi poput onog da Vlada nije mogla usvojiti dva godišnja izvještaja o primjeni uredbi o saradnji državne uprave i NVO i javnim raspravama, navodeći kao argument da Savjet za razvoj NVO ne funkcioniše pa Vlada nije mogla bez mišljenja savjeta da usvoji ove izvještaje, što predstavlja čist falsifikat stvarne situacije i slijeda događaja”, saopštio je Muk. On tvrdi da izvještaj ne sadrži ni najnovije informacije iz oblasti upravljanja javnim finansijama, niti zašto još nemamo registar državne imovine.

Muk je zaključio da zabrinjava činjenica da se nekritički u izvještaju uzima informacija da je Crna Gora visoko ocijenjena u Istraživanju UN-a o e-participaciji, sa tvrdnjom da se nalazimo u najbolje ocijenjenih 25 zemalja na svijetu zbog korišćenja online javnih konsultacija.

“Prije svega jer znamo da e-konsultacije u Crnoj Gori ne postoje...”, naglasio je Muk. Prema riječima Muka, IA će izvještaj objaviti na sajtu, kako bi javnost i građani mogli dobiti više informacija o toku reforme

Bonus video: