IA o izboru Markovićevog kuma: Odbor i Lazović uništili DRI

"Institut alternativa se godinama zalagao da se Senat DRI popuni i da se skupštinski Odbor više bavi ovim pitanjem, ali ovakav izbor nismo mogli predvidjeti ni u najgorem scenariju"
96 pregleda 9 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Luka Zeković
Vujica Lazović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.07.2017. 13:16h

Ovaj sastav Odbora za ekonomiju finansije i budžet i njegov predsjednik Vujica Lazović i članovi, ostaće upamćeni kao oni koji su uništili Državnu revizorsku instituciju (DRI) kao dosadašnji rijedak primjer nezavisnosti, objektivnosti i integriteta među kontrolnim i nadzornim institucijama, saopšteno je iz Instituta alternativa (IA).

Ova NVO je ovo saopštila povodom izbora Radula Žurića, kuma premijera Duška Markovića za petog člana Senata DRI.

"Institut alternativa se godinama zalagao da se Senat DRI popuni i da se skupštinski Odbor više bavi ovim pitanjem, ali ovakav izbor nismo mogli predvidjeti ni u najgorem scenariju. Odbor za ekonomiju, budžet i finansije je, zloupotrebljavajući odustvo opozicije, uspio ono što ranijem sastavu nije pošlo za rukom -- Sada je Senat DRI kompletiran, ali je izvršen politički udar na nezavisnost i intergritet DRI. Radule Žurić izgleda kao prirodan izbor Duška Markovića i Demokratske partije socijalista u namjeri da povrate potpunu kontrolu nad često neposlušnom institucijom DRI", kazali su iz IA.

Oni su dodali da iako su i ranija imenovanja članova Senata DRI bila plod političke istorije predloženih ličnosti, ona su takođe bila rezultat visokog stepena saglasnosti u parlamentu, kao rezultat njihove nesporne stručne i profesionalne biografije.

"Na kraju, te ličnosti nisu bile ključni akteri najvećih afera niti su nosile teret i obaveze partijskih, porodičnih i kumovskih odnosa sa ključnim nosiocima političke moći u vladi koju treba da kontrolišu. Nakon što su u DRI ušli najprije član Izvršnog odbora DPS-a, Nikola Kovačević, zatim Zoran Jelić – poslanik DPS-a simbol afere Snimak, i dosadašnji suspendovani državni revizor, kum Duška Markovića i član Savjeta Agencije za spriječavanje korupcije Radule Žurić - nepovratna šteta po ugled DRI i kvalitet njenog rada je učinjena", zaključuje se u saopštenju DRI.

Bonus video: