Tuzi: Dva mjeseca više primali plate

Sjednici su prisustvovala samo dva odbornika iz opozicije iz redova Albanske alternative, dok je odbornik Demokratskog saveza Prelja Ujkaj napustio zasjedanje prije glasanja
78 pregleda 0 komentar(a)
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tuzi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.05.2017. 19:51h

Odbornici u GO Tuzi usvojili su juče predloge odluka o zaradama lokalnih funkcionera GO i izmjenana i dopunama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika, kako bi uskladili zarade sa izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Zakon o zaradama u javnom sektoru je stupio na snagu 1. januara tekuće godine i lokalne uprave su imale rok do 1. marta da usklade koeficijente za plate u skladu sa Zakonom.

GO Tuzi je sa usklađivanjem kasnila dva mjeseca, te su funkcioneri, službenici i namještenici primali plate po uvećanom koeficijentu.

Predsjednik GO Abedin Adžović je kazao da su prije stavljanja na red ovih tačaka, čekali saglasnost Ministarstva finansija.

On je istakao da su prošle godine, kada je usvojen Zakon o zaradama u javnom sektoru i povećani koeficijenti za plate, zarade zaposlenih u GO povećane tek šest mjeseci kasnije.

Sjednici su prisustvovala samo dva odbornika iz opozicije iz redova Albanske alternative, dok je odbornik Demokratskog saveza Prelja Ujkaj napustio zasjedanje prije glasanja.

Ujkaj je kazao da predstavnici te partije neće prisustvovati sjednicama na kojima se ne raspravlja o ekonomskim pitanjima koja se tiču Malesije.

“Što se tiče glasanja za plate, vi ćete to i onako odobriti. Kao albanska partija, nećemo uopšte da se bavimo takvim bespotrebnim pitanjima, jer hoćemo da ostavimo otvoren put za lokalne i parlamentarne izbore”, kazao je Ujkaj.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a Halil Duković je kazao da su dva mjeseca koeficijenti bili mnogo viši nego što je Zakon predvidio.

“Predlažem da usvojimo odluke, sa napomenom da se budžetska sredstva za dva mjeseca koja su primana u većem iznosu...vrate u budžet opštine, kako budžet ne bi bio oštećen protivzakonito”, kazao je Duković.

Odbornici su usvojili i predlog odluke o varijabilnom dijelu zarade.

Bonus video: