Obavezno korišćenje digitalnih sertifikata za državne organe

Korišćenjem digitalnog sertifikata se elektronskim putem potvrđuje veza između podataka za provjeru elektronskog potpisa i identiteta potpisnika
136 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Sjednica Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.05.2017. 16:12h

Ministarstva i drugi državni organi ubuduće će biti u obavezi da koriste digitalne sertifikate, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Digitalni sertifikati se uvode u cilju racionalizacije, ekonomičnosti i bezbjednosti elektronske uprave.

Iako su stvorene sve tehničke, zakonske i druge pretpostavke za upotrebu digitalnih sertifikataza e-potpisivanje dokumenata i bezbjednu identifikaciju na sisteme državne uprave, izostala je njihova puna primjena, navodi se u Informaciji Vlade.

Od ukupno 540 digitalnih sertifikata koji su do 27. aprila izdati za korisnike u organima državne uprave, aktivno je 180.

Elektronski potpis i elektronska identifikacija su važan segment elektronskog poslovanja, a primjenom te tehnologije je omogućena provjera autentičnosti potpisnika, zaštita integriteta podataka koji se prenose i neporecivost elektronskog potpisivanja dokumenta.

Korišćenjem digitalnog sertifikata se elektronskim putem potvrđuje veza između podataka za provjeru elektronskog potpisa i identiteta potpisnika.

Vlada je zadužila organe državne uprave da u određenom roku obezbijede tehničke uslove za punu implementaciju elektronske tehnologije u pripremi i procesuiranju dokumenata.

U Crnoj Gori postoje dva sertifikaciona tijela za izdavanje kvalifikovanih digitalnih sertifikata - Ministarstvo javne uprave i Pošta Crne Gore. MJU izdaje digitalne sertifikate za potrebe ministarstava i drugih organa državne uprave, a Pošta za građane i pravna lica u Crnoj Gori.

Digitalni sertifikati su dostupni državnim organima od 2009, a godinu kasnije sa izdavanjem počinje i Pošta, koja je dosad izdala blizu 15.700 sertifikata, uglavnom za potrebe privrednih subjekata.

Bonus video: