IA: Izmjene zakona o igrama na sreću urađene su bez najave, javne rasprave i konsultacija sa NVO

On je ukazao da je Fond od igara na sreću ukinut, a da će 0,2 odsto koliko se izdvaja iz tekućeg budžeta biti raspodijeljeno na 19 oblasti „Tako je konačno nakon pet godina, Vlada odgovorila na pitanje kako i koliko će izdvajati za programe i projekte NVO“, rekao je MUK agenciji MINA
0 komentar(a)
Stevo Muk
Stevo Muk
Ažurirano: 01.04.2017. 13:48h

Izmjene zakona o igrama na sreću urađene su bez najave, javne rasprave i konsultacija sa nevladinim organizacijama (NVO), saopšteno je iz Instituta aleternativa i ocijenjeno da obesmišljen proces učešća NVO u izradi Zakona o NVO.

Predsjednik Upravnog odbora IA, Stevo Muk, smatra da se izmjene Zakona o NVO moraju sagledati zajedno sa izmjenama Zakona o igrama na sreću, koje su predložene na istoj sjednici Vlade.

On je ukazao da je Fond od igara na sreću ukinut, a da će 0,2 odsto koliko se izdvaja iz tekućeg budžeta biti raspodijeljeno na 19 oblasti.

„Tako je konačno nakon pet godina, Vlada odgovorila na pitanje kako i koliko će izdvajati za programe i projekte NVO“, rekao je MUK agenciji MINA.

Nažalost, kako je kazao, taj odgovor je dat suprotno dobrim praksama, jer su izmjene zakona o igrama na sreću urađene bez najave, javne rasprave i konsultacija sa NVO.

Muk je rekao da na nedavno održanoj raspravi o nacrtu Zakona o NVO, predstavnici Ministarstva finansija nijesu htjeli da komentarišu moguće izmjene tog zakona.

"Osim toga, Vlada nije pružila odgovarajuću Regulatornu analizu uticaja ovih zakona, pa ni integralni tekst mišljenja Ministarstva finansija na izmjene Zakona o NVO, čime je onemogućila argumentovanu raspravu“, naveo je Muk.

Kako je rekao, da stvar bude gora, sve je urađeno mimo Savjeta za razvoj NVO, „dok se predsjednik Vlade ne osvrće na činjenicu što Savjet ne obavlja svoju funkciju već devet mjeseci“.

„Tako je u krajnjem obesmišljen cjelokupni proces učešća NVO u izradi Zakona o NVO“, tvrdi MUK.

On je pojasnio da najmanje 19 oblasti koje su planirane Zakonom o NVO iz 2011. i dalje ostaju potencijalne oblasti finansiranja, a suma koja bi se mogla raspodijeliti je sada na nivou 1,7 miliona EUR (0,2 odsto tekućeg budžeta).

“Kod ovolikog izdvajanja, ako svaka od 19 oblasti rada zaslužuje jednaku pažnju, za svaku oblast bi bilo dato tek nešto oko 90.000 EUR, što znači da bi prosječno šest organizacija u svakoj oblasti moglo računati na podršku vrijednosti do 15.000 eura“, precizirao je Muk.

Prema njegovim riječima, dobra vijest za NVO koje koriste sredstva Evropske unije jeste da će se 0,1 odsto tekućeg budžeta izdvajati za sufinansiranje projekata koje realizuje NVO u ovih 19 oblasti, dok je sufinansiranje do sada bilo ograničeno na šest oblasti iz zakona o igrama na sreću.

Muk ističe da, prema dostupnim podacima, cjelokupna suma koju država namjerava da izdvoji na godišnjem nivou, odgovara sumi koju godišnje NVO plaćaju kroz poreze i doprinose, što govori o tome da država za NVO daje onoliko koliko one daju državi.

"Kada bi NVO bile oslobođene plaćanja poreza i doprinosa, državna podrška na ovom nivou bi bila gotovo nepotrebna", smatra Muk.

On je naglasio da su sve odluke Vlade donijete, a da ne postoji nijedna analiza rezultata dosadašnje državne podrške NVO, proteklih desetak godina iz Fonda od igara na sreću, i drugih izvora i procjena efekata u odnosu na utvrđene javne politike.

Bonus video: