Pribilović: Transparentna javna uprava prioritet Vlade

Pribilovićeva je kazala da je utvrđen planski okvir za realizaciju aktivnosti i donesena Strategija reforme javne uprave 2016-2020.
0 komentar(a)
Stevo Muk, javne uprave, Foto: Ministarstvo javne uprave
Stevo Muk, javne uprave, Foto: Ministarstvo javne uprave
Ažurirano: 01.02.2017. 16:20h

Uprkos ostvarenim pozitivnim rezultatima u prethodnom periodu u oblasti reforme javne uprave, još mnogo toga treba da se uradi da bi ona bila pravi servis građana i privrede.

To je na radionici “Prinicpi javne uprave - Radionica za civilno društvo” u organizaciji Instituta Alternativa (IA) i SIGME, kazala ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je naglasila da je uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave, koja će je okrenuta građaninu, prioritet Vlade.

Pribilovićeva je kazala da je utvrđen planski okvir za realizaciju aktivnosti i donesena Strategija reforme javne uprave 2016-2020...

„Aktivnosti su usmjerene na unaprjeđenje institucionalnog okvira za poslove reforme javne uprave, formirano je Ministarstvo, što je značajan iskorak i još veća posvećenost realizaciji zacrtanih strateških ciljeva“, rekla je.

Pribilović je istakla da će aktivnosti u ovoj godini da budu usmjerene na unapređenje organizacije javne uprave, nadogradnju službeničkog sistema i jačanje eUprave, kako bi građani mogli jednostavnije i kvalitetnije da ostvaruju prava.

Poručila je da je za realizaciju reforme javne uprave potrebna, prije svega, i saradnja državnog, privatnog i civilnog društva.

Predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk poručio je da država ulazi u trinaestu godinu reforme javne uprave, ali da u toj oblasti još nijesu ostvareni značajni rezultati.

"Predugo je reforma javne uprave bila na dnu Vladine liste prioriteta, problemi su šminkani, bolni rezovi odlagani, a otvorena rasprava izostajala”, rekao je Muk dodavši da je IA prošle godine uporno ukazivala da usvojena Strategija reforme javne uprave nije dovoljno ambiciozna i da je proces njene izrade zanemario mišljenje državnih službenika i građana.

“Fraza o nikad završenom i uvijek trajućem procesu reforme mora se zamijeniti mjerljivim, vidljivim, održivim, konkretnim rezultatima – stvarnim promjenama u radu službenika i životu građana”, rekao je Muk.

U izvještaju o napretku Crne Gore za 2016 godinu navedeno je da je država umjereno pripremljena kada je riječ o reformi javne uprave.

Preporuka Crnoj Gori je, kao i 2015. godine, da je potrebna jaka politička volja kako bi se djelotvorno radilo na depolitizaciji javne uprave.

U izvještaju je navedeno da se izmijeni okvir za državnu službu, kako bi se u potpunosti obezbijedilo zapošljavanje na osnovu rezultata, poboljšalo napredovanje u karijeri u cijeloj javnoj službi i obezbijedile objektivne procedure razriješenja za više rukovodioce.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da je funkcionalna i transparentna javna uprava koja služi građanima preduslov demokratije, vladavine prava, ljudskih prava i dobrog upravljanja, te da je njena uloga ključna u usvajanju pravila i standarda EU.

Bonus video: