Novinar da bude kritički posmatrač onih koji su moćni u društvu, politici i ekonomiji

"Kako komentarišete pojavu da novinar ne postavi sagovornku pitanje i u vezi sa problemima koji su već duže vrijeme prisutni u javnosti, već neka “opšta” pitanja koja omogućavaju “opšte” ogovore?"
56 pregleda 1 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 23.03.2015. 15:46h

U okviru projekta HRA "Podrška razumijevanju novinarske etike i slobode izražavanja", ove nedjelje saznajte:

  • kako intervjuisati sagovornika u skladu sa novinarskom etikom?
  • šta kaže etika o pravopisnim greškama u pisanim medijima?
  • kada je opravdano objaviti detalje iz privatnog života preminule osobe?

Na pitanja su odgovarali Marijana Buljan, stručnjakinja za novinarsku etiku i HRA. Ova i prethodna pitanja i odgovore možete vidjeti OVDJE.

Pitanja se mogu postaviti i anonimno.

Pitanje: Slušala sam intervju u kojem novinar (samo forme radi) postavlja pitanja na koja sagovornik odgovara kako je sve odlično i sređeno i kako će nastaviti da profesionalno rade… Naravno, u stvarnosti ima problema sa javnim zdravstvom, posebno nabavkom ljekova, to je već opšte poznata stvar. Možete li mi reći da li je ovako vođenje intervuja u skladu sa novinarskom etikom? Drugim riječima, kako komentarišete pojavu da novinar ne postavi sagovornku pitanje i u vezi sa problemima koji su već duže vrijeme prisutni u javnosti, već neka “opšta” pitanja koja omogućavaju “opšte” ogovore?

Odgovor: Kodeks od novinara zahtijeva da “bude kritički posmatrač onih koji su moćni u društvu, politici i ekonomiji” (načelo broj 2), što znači da ignorisanje problema i ne postavljanje pitanja koja su od interesa za javnost predstavlja kršenje etičkih principa novinarstva. Iako bi se etičkih načela trebali pridržavati svi novinari i mediji u Crnoj Gori, od posebne je važnosti da oni mediji koje finansiraju građani, dakle javni servis, uistinu budu u “službi javnog interesa”, kako to stoji u prvoj rečenici Kodeksa, odnosno da se ti mediji bave suštinskim događajima i pojavama u društvu. Situacija u kojoj novinari izbjegavaju postaviti najvažnija pitanja od javnog interesa može predstavljati kršenje i načela koje govori o tačnosti, jer se u smjernicama kaže da “novinari moraju težiti da obezbijede cjelovite izvještaje o događajima i ne smiju prećutkivati ili potiskivati suštinske informacije”.

Pitanje: Da li je u skladu sa etikom ovoliko grešaka napraviti u 2 rečenice? Inače se izvještava o ubistvu čovjeka. Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovor: Etika se ne bavi stilskim, gramatičkim, pravopisnim ili, kao što je slučaj u primjeru kojeg ste poslali, štamparskim greškama. Ovakav tekst sigurno narušava ugled novina, prije svega uredničkog tima, ali ne krši etičke norme.

Pitanje: Tekst u kojem se izvještava o smrti porodilje se završava riječima: “Novorođenče je Sanelino treće dijete, ostavila je petogodišnju ćerku i četvorogodišnjeg sina. Njen otac, po zanimanju policajac, stradao je prije nekoliko godina u saobraćajnoj nesreći prilikom obavljanja službene dužnosti, a petogodišnjeg brata usmrtio je ovan ispred porodične kuće”. Možete li mi reći da li ove informacije treba da budu objavljene, i ako da, zašto?

Odgovor: Ovakve informacije, koje otkrivaju detalje iz privatnog života osobe koja nije javna ličnost i koji ne doprinose rasvjetljavanju slučaja u aspektima koji su od javnog značaja, mogu biti objavljene samo uz pristanak članova porodice preminule. U slučaju da je porodica izvor ovih informacija ili da ih novinar objavljuje uz njihov pristanak to ne predstavlja kršenje načela broj 8 o zaštiti privatnosti. Ako pristanka porodice nema, onda je riječ o kršenju Kodeksa, tačnije smjernice koja upozorava novinare na “poštovanje prema patnji žrtava i osjećanjima njihovih porodica”.

Bonus video: