predsjednik pkcg se sastao sa ambasadorom slovačke u crnoj gori

PKCG: Unaprijediti ekonomsku saradnju sa Slovačkom

Golubović prostor za intenzivniju saradnju privrednika Slovačke i Crne Gore vidi prije svega u turizmu, energetici, poljoprivredi i prehrambenoj industriji

278 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa sastanka, Foto: PKCG
Detalj sa sastanka, Foto: PKCG

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel izrazio je želju Slovačke da razvija kvalitetne ekonomske odnose sa Crnom Gorom, te da su njeni privrednici zainteresovani za mogućnosti plasmana roba i investicija, kao i uspostavljanja partnerstava sa kolegama iz naše zemlje na zajedničkim projektima, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Gandel je posjetio PKCG i sa predsjednikom ove institucije Vlastimirom Golubovićem razgovarao o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Golubović je naglasio da su politički odnosi dvije države veoma dobri, zahvalivši ambasadoru na podršci Slovačke integracionim procesima naše države u EU.

Slovački ambasador je istakao da "Crna Gora ima punu podršku Slovačke na putu ka Evropskoj uniji i spremni smo da i dalje prenosimo naše bogato iskustvo u integracionim procesima".

Predsjednik PCKCG je ocijenio da ekonomske odnose potrebno podići na viši nivo, čemu u prilog govore relativno mala vrijednost robne razmjene ostvarene u 2019. godini i skromne investicije iz Slovačke od obnove nezavisnosti naše države. Golubović je pedstavio makroekonomske pokazatelje razvoja crnogorske ekonomije od 2006. godine do danas, uz ocjenu da će on usljed pandemije COVID-19 ove godine biti znatno usporen, saopšteno je iz PKCG. Prema njegovim riječima, pandemija je pokazala da je razvojne potencijale neophodno usmjeriti ka industrijama koje bi smanjile zavisnost Crne Gore od uvoza.

Golubović prostor za intenzivniju saradnju privrednika dvije zemlje vidi prije svega u turizmu, energetici, poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Gosta je upoznao sa najznačajnijim investicijama koje se realizuju u Crnoj Gori, ili su planirane, te preporučio slovačkim privrednicima da prate pozive za realizaciju kapitalnih projekata u navedenim sektorima i razmotre mogućnost učešća u njima.

"Posebno prepoznajem mogućnost uspostavljanja saradnje slovačkih privrednika sa Uniprom KAP-om koji gradi fabriku aluminijskih trupaca. Trupci se koriste kao sirovina u autoindustriji koja je u Slovačkoj veoma razvijena",  kazao je Golubović.

On je pozvao slovačke investitore da se uvjere u povoljnosti za ulaganje i poslovanje koje pružaju crnogorske biznis zone i Slobodna zona Bar, kao i Program ekonomskog državljanstva, saopšteno je iz PKCG.

Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnosti organizovanja foruma privrednika dvije države. Golubović je predložio da se takav bilateralni skup organizuje krajem godine u Crnoj Gori, uoči tradicionalne Konferencije o ekonomiji koju organizuje Privredna komora. Takođe, smatra da se privrednici mogu susresti i na multilateralnom forumu Višegradske grupe i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Sagovornici su na kraju sastanka istakli da su PKKCG i slovačka ambasada u Crnoj Gori otvorene za sve inicijative biznis zajednica u pravcu razvoja privredne saradnje dvije države.

U radu sastanka učestovali su savjetnica predsjednika PKCG Nina Drakić i zamjenik šefa misije Slovačke Republike Martin Balco.

Preporučujemo za Vas