Usvojena žalba Zorana Čelebića

Budući da bez učešća uredništva u procesu medijacije sam proces nije mogao rezultirati sporazumnim rješenjem, odlučila sam da, na osnovu navoda žalbe i dostavljenog reagovanja od strane podnosioca žalbe, usvojim žalbu

3723 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije (Savjet), Zoran Čelebić, podnio je žalbu zbog neobjavljivanja odgovora Savjeta na tekst ”Kad se vlast ljulja, policija djeluje”. Podnosilac žalbe je kao predlog poravnanja prihvatio objavljivanje njegovog reagovanja, međutim uredništvo se nije izjasnilo niti o navodima žalbe, niti o objavljivanju odgovora Savjeta.

Budući da bez učešća uredništva u procesu medijacije sam proces nije mogao rezultirati sporazumnim rješenjem, odlučila sam da, na osnovu navoda žalbe i dostavljenog reagovanja od strane podnosioca žalbe, usvojim žalbu jer smatram da je došlo do povrede načela 3. Kodeksa novinara i novinarki Crne Gore (KNCG), odnosno njegove smjernice 3.1. Ispravka i odgovor. Smjernica 3.1. KNCG prekršena je neobjavljivanjem odgovora u skladu sa zakonom.

Obrazloženje

Žalba je kao formalno uredna poslata uredništvu na izjašnjenje uz prredlog poravnanja – objavljivanje odgovora podnosioca žalbe. Međutim uredništvo se nije izjasnilo niti o navodima žalbe, niti o predlogu poravnanja.

Veoma kratko reagovanje koje je Savjet dostavio uredništvu odgovaralo je na kritike iznesene u tekstu, a sadržane u izjavi poslanika Ujedinjene Crne Gore i bivšeg člana Savjeta za građansku kontrolu policije, gospodina Vladimira Dobričanina: ”Dobričanin je kazao da je većina članova Savjeta za kontrolu rada policije obavljala svoj posao časno, ali da je bilo i “ispada koji su išli u pravcu aminovanja policijske torture i raznih zloupotreba pripadnika UP””. Podnosilac žalbe u svom reagovanju ističe da su ”(…) sve ocjene, zaključci, preporuke i stavovi građanskog nadzora policije definisani konsensuzom svih članova ili usvojeni jednoglasno bez izdvojenih mišljenja bilo kojeg člana”.

Budući da bez učešća uredništva u procesu medijacije sam proces nije mogao rezultirati sporazumnim rješenjem, odlučila sam da, na osnovu navoda žalbe i dostavljenog reagovanja od strane podnosioca žalbe, usvojim žalbu jer smatram da je došlo do povrede načela 3. Kodeksa novinara i novinarki Crne Gore (KNCG), odnosno njegove smjernice 3.1. Ispravka i odgovor. Smjernica 3.1. KNCG prekršena je neobjavljivanjem odgovora u skladu sa zakonom. Odgovor je kratkim argumentovanim navodima suštinski ispravljao i dodatno objašnjavao navode u predmetnom tekstu, dostavljen je uredništvu u zakonom propisanom roku, a uredništvo nije imalo bilo kakav komentar ili zahtjev za izmjenu sadržine reagovanja, niti je uopšte odgovorilo podnosiocu žalbe. Iz navedenih razloga, odlučila sam da žalbu u cjelosti usvojim.

Paula Petričević

Ombudsmanka ND Vijesti

Bonus video: