Odbornici SO Nikšić usvojili set mjera podrške građanima i privrednim subjektima

Prema riječima Grbovića do kraja godine trebalo bi da bude završen Dom za stare, a početkom naredne godine zapadna tribina stadiona

954 pregleda 0 komentar(a)
SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Odbornici Skupštine Opštine Nikšić jednoglasno su usvojili Odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima na teritoriji opštine Nikšić radi ublažavanja posljedica koronavirusa. Mjere podrške predstavila je Sanija Fatić, sekretarka Sekretarijata za finansije, koja je kazala da se mjere odnose na odlaganje i oslobađanje plaćanja obaveza, kao i na mjere odgovorne fiskalne politike, a da iste mogu koristiti građani i privredni subjekti koji su zaključno sa 31.decembrom prošle godine izmirili sve obaveze prema Opštini Nikšić. Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da će predložene mjere obuhvataju sredstva u iznosu od 1,85 miliona eura, kao i da će Opština prihodovati tri miliona eura manje na račun sredstvava koje država preko Ministarstva finansija uplaćuje lokalnim upravama, tako da će budžet, uključujući i ekonomske mjere, biti manji za oko pet miliona.

„Tu prije svega mislim na Egalizacioni fond, porez na dohodak fizičkih lica, prirez porezu, dio koncesija, tako da sve to ide ka cifri od pet miliona eura. Imao sam sastanak sa ministrom finansija i njegovim saradnicima i moja inicijativa je bila da pokušaju da makar Egalizacioni fond bude u onom iznosu koji je predviđen budžetom. Da li će tako biti vidjećemo. Sreća je naša što smo imali suficit i u ovu godinu ušli sa većim iznosom sredstava“, kazao je Grbović.

Slobodanka Roganović, šefica predsjednika Opštine Nikšić, podnoseći izvještaj o radu predsjednika Opštine i radu organa lokalne uprave i službi za 2019. godinu, kazala je da su odlukom o budžetu za prošlu godinu planirana sredstva u visini od 21,9 miliona eura, a da je na kraju godine ostvaren prihod od 25,891 milion ili 118,22 odsto.

„Ove brojke jasno govore da je budžet Opštine Nikšić bio u suficitu, ali i pokazuje da se domaćinski, racionalno i odgovorno odnosilo prema sredstvima budžeta, kao i velikoj angažovanosti svih uposlenih u lokalnoj upravi da se naplate naši izvorni i drugi prihodi“, kazala je Roganović.

Izvršeni izdaci na kraju prošle godine iznosili su 19,762 miliona eura ili 90,24 odsto u odnosu na plan.

Predsjednik Opštine istakao je da se pokazalo da je imao dobar instikt da sva prihodovana sredstva tokom prošle godine ne potroše, jer će ista dobro doći sada. Podsjetio je da su početkom godine raspisali skoro sve tendere za investicione projekte koji su planirani budžetom,a pojedini se već realizuju, poput kvarta iza Meandera i parkinga ispred Doma revolucije. Kazao je da će za 13.jula biti otvoren dio Doma revolucije koji je zakupila firma “Eventus”, dok se prostor koji je javnim nadmetanjem dobila Mesna industrija (MI) “Goranović” trenutno ruši zbog sigurnosti, ali će biti izgrađen prostor istih površina i da očekuje da će i taj dio biti otvoren do kraja godine.

“Tehnopolis u suterenu, preko puta hotela, radi modernu laboratoriju, tako da ostaje samo onaj zadnji dio koji ćemo, nadam se, tokom godine gledati da nađemo nekog investitora zainteresovanog da se i taj dio dovede u red i da posle 44 godine, od kada je počeo da se radi Dom revolucije, zaista ovu ružnu sliku iz grada maknemo jednom za svagda”, kazao je Grbović i dodao da će u otvorenim objektima, uključujući i prethodno otvoreni fitnes centar, posao dobiti preko 300 radnika.

Prema njegovim riječima do kraja godine trebalo bi da bude završen Dom za stare, a početkom naredne godine zapadna tribina stadiona, dok je rekonstrukcija 18 kilometara puta od Vilusa do Trubjele završena. U narednom periodu biće raspisan tender za preostali dio od Kusida do Nikšića i od obilaznice u Nikšiću do Jasenovog Polja čime Nikšić dobija “izvanrednu putnu infrastrukturu i postaje crnogorsko čvorište”. Grbović je kazao da će tokom godine početi radovi na izgradnji vjetroparka Gvozd i podsjetio da od prethodno izgrađenog vjetroparka na Krnovu lokalna uprava, kroz porez na nepokretnost, prihoduje oko 900 hiljada eura.

Kazao je da je koronavirus jedino pogodovao nikšićkoj Željezari Tosčelik kojoj se otvorilo tržište, jer je ranije Kina bila zauzela evropsko tržište, tako da su uspjeli da prodaju sve što proizvedu. Najavio je mogućnost jednokratne pomoći za radnike Metalca, kao i eventualno novog investitora.

Na sjednici, kojoj je prisustvovalo 27 od 41. odbornika, razmatrano je 25 tačaka dnevnog reda, među kojima su bili predstavljeni izvještaji o radu javnih preduzeća i ustanova za 2019. godinu.

Neće biti prinudnih naplata

Mjere podrške građanima i privrednim subjektima, kako je objasnila Sanija Fatić, podrazumijevaju odloženo plaćanja poreza na nepokretnost za 2020. godinu za period od 90 dana, što znači da će firme prvu ratu morati da plate do 30. avgusta, a drugu do 30. novembra. Na period od 90 dana biće odloženo i plaćanje prireza porezu na dohodak fizičkih lica, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i naknade za legalizaciju bespravnih objekata za obveznike koji imaju zaključene ugovore, sa dinamikom plaćanja u ratama. Predložene mjere podrazumijevaju i oslobađanje plaćanja obaveza po osnovu lokalnih administrativnih i komunalnih taksi, kao i naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog i nekategorisanog puta, za period od 90 dana, na zahtjev obveznika. Prinudna naplata lokalnih prihoda tokom trajanja mjera neće se vršiti prema subjektima koji su obuhvaćeni ovim mjerama. Tu je i oslobađanje plaćanja zakupnine za zakupca poslovnog prostora u vlasništvu Opštine, koji nijesu obavljali redovnu djelatnost zbog mjera Vlade, na period od 90 dana na zahtjev zakupca. Svim subjektima koji koriste mogućnost odlaganja plaćanja obaveza neće se obračunavati zatezna kamata za neizmirene obaveze za period od 90 dana.

Predloženo je i obustavljanje pokretanja postupaka javnih nabavki, osim onih koje su u funkciji zaštite zdravlja građana i obavljanja vitalnih funkcija Opštine, za ostvarivanje prava građana i realizaciju kapitalnih projekata.

“Racionalizacija svih vidova potrošnje i svođenje tekućih rashoda na najmanju moguću mjeru za sve potrošačke jedinice. Naknada za rad u komisijama i radnim grupama neće se plaćati za period trajanja mjera Vlade. Sredstva tekuće budžetske rezerve koristiće se za sanaciju posljedica epidemije i za socijalnu situaciju”, kazala je Fatić.

Grbović: U nijednom gradu svijeta nijesam vidio da paščad idu po ulici

Veselin Grbović
Veselin Grbovićfoto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine se u izlaganju dotakao i višegodišnjeg problema pasa lutalica.

„Ovdje postoji jedna stvar za mene neshvatljiva. Donijeli su zakon zajedno sa našim nevladinim organizacijama da svu paščad koja su u gradu, da se sterilišu i da se pušte i da oni šetaju po gradu. Obišao sam pola svijeta – u nijednom gradu svijeta nijesam vidio da paščad idu po ulici. Mislim da oni trebaju da budu ili kod vlasnika ili u azilu. I ovi veterinari, sve je to povezano. Jedan naš kolega, malo ga ujelo pašče, on otišao kod ljekara, a ova mu kaže da odmah hitno prijavi i da naplati ujed. To je neka uigrana šema. Tu smo mi bespomoćni. Ne vidim šansu sem da uđemo u rat protiv države i ovih nevladinih organizacija. Moraće se to na neki način zakonski riješiti. Ja sam potpredsjedniku Simoviću skrenuo pažnju na to i direktorici Fitosanitarne inspekcije. Mora to da se riješi”, poručio je Grbović.

Bonus video: