Australija: Zajedništvo adut “sokerusa”

Australija će se, uz Tunis, za prolazak iz grupe D na Mundijalu u Kataru nadmetati sa rivalima sa prošlog Mundijala - Francuskom i Danskom

7033 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Australijanci su prije četiri godine na Mundijalu u Rusiji prvi meč odigrali protiv Francuza (izgubili tijesno 2:1 od budućih svjetskih prvaka), a duel sa istom velesilom očekuje ih i na startu Svjetskog prvenstva u Kataru.

I ne samo to - “sokerusi” su u šestom nastupu na najvećim svjetskim fudbalskim smotrama opet žrijebani u grupu D, gdje se, osim sa Francuzima, opet nalaze u društvu Danske. Razlika u odnosu na prošli Mundijal je samo u imenu posljednjeg rivala - umjesto Perua, sada je to Tunis.

Peru nije ni stigao u Katar - eliminisali su ga upravo Australijanci, u penal-drami interkontinentalnog plej-ofa.

Kao i obično, “kenguri” na mundijalima parijaru i najjačima, ali su samo jednom u pet pokušaja uspjeli da se dočepaju nokaut faze. Imali su tada, doduše, klasu na selektorskoj klupi - predvođeni Holanđaninom Gusom Hidinkom umalo su preko budućih svjetskih prvaka Italijana 2006. došlo do četvrtfinala. Dobar dio meča odigrali su sa igračem više, a presudio im je Franćesko Toti u finišu drugog produžetka golom iz penala koji je simulacijom iznudio Fabio Groso.

Na tom svjetskom prvenstvu u grupi su iza sebe ostavili Hrvatsku, četiri godine kasnije u Južnoj Afirici bili su kobni i za Srbiju, iako nisu prošli dalje...

Australija je sada daleko od niva iz 2010, a posebno 2006, ali su tada žuti dres nosile sve same ikone tamošnjeg fudbala - Mark Viduka, Tim Kejhil, Hari Kjuel, Mark Švarcer, Luk Vilšir...

”Sokeruse” sada predvodi Hidinkov pomoćnik iz godine najvećeg uspjeha, Grem Arnold. On je drugi put na klupi nacionalne selekcije, nakon prvog neuspješnog mandata 2007. godine. U međuvremenu je postigao brojne uspjehe sa australijskim klubovima, olimpijskom selekcijom Australije... U njegovom timu nema velikih zvijezda, a prema Transfermarktu najskuplji je golman Metju Rajan. On je iz Klub Briža za sedam miliona prešao u Valensiju, potom je sjajno branio i u Brajtonu, a sada u Real Sosijedadu.

U polju igra “sokerusa” najviše zavisi od veziste Seltika, Arona Muja. On ne samo da je zadužen za sve prekide, već i da “ruši” igru protivničke ekipe. Uz njega po desnom boku je brz i tehnički sjajan Martin Bojl, dok odbranu drži 23-godišnji defanzivac Stouka, Hari Sutar.

Australija, Fudbaleri Australije
foto: Reuters

Ovoj generaciji ne daju se prevelike šanse da može da dostigne rezultat čuvenih prethodnika, a bukmejkeri za prolazak iz grupe nude pet puta uvećan ulog. Najveći kvalitet Australijanaca je tradicionalno zajedništvo, ali i samopouzdanje. Neće se predati bez borbe, mada im fali iskustva igranja sa vrhunskim selekciajma, ali i raznovrsnosti u napadu.

Australija je pretposljednji tim koji je izborio plasman na prvi zimski Muindiajl. U plej-ofu protiv Perua junak je bio golman Endrju Redmajn, koji je u 120. minutu stao među stative umjesto Rajana. Ausralija se razigravanja domogla kao trećeplasirana ekipa azijskih kvalifkacija - u grupi B je bila treća sa 15 bodava, iza Saudijske Arabije (23) i Japana sa 22 boda.

Grupa D
foto: Sofascore

”Sokerusi” su osim na prethodnom Mundiajlu u Rusiji od Francuske izgubili i posljednji prijateljaski duel sa čak 6:0, jednom su remizirali (1:1), a u prvom sučeljavanju 2001. godine dobili su “trikolore” u Kupu konfederacija (1:0).

Od Tunisa je Australija izgubila jedini meč na Kupu konferedarcija 2005. godine (2:0), a jedini zvanični duel sa Danskom završen je remijem u Rusiji (1:1). U tri prethodna prijateljska duela Danci su slavili dva puta, a “kenguri” jednom.

Bonus video: