Tunis: "Orlovi Kartagine" ne mogu da prelete do osmine finala

Afrička selekcija je peti put na Mundijalu, nikada nije prošla grupnu fazu, a šanse da se to dogodi u Kataru su minimalne

5097 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fudbalska reprezentacija Tunisa će peti put u istoriji učestvovati na Svjetskom prvenstvu. Afrička selekcija nikada nije prošla u nokaut fazu, a šanse da to učini ove godine, u konkurenciji Francuske, Australije i Danske, baš i nisu realne.

Prvi put je Tunis na Mundijalu učestvovao 1978. godine, kada je zabilježio i istorijsku pobjedu (nad Meksikom 3:1).

Potom su “Orlovi Kartagine” učesnici Mundijala bili 1998, 2002, 2006, ali su na novi trijumf čekali sve do 2018. godine i Svjetskog prvenstva u Rusiji kada su bili bolji od Paname (2:1).

I u Kataru bi jedna pobjeda bila veliki uspjeh za 30. reprezentaciju na Fifinoj rang listi. Tunis je, nakon Senegala (18) i Maroka (22), najbolje rangirana afrička selekcija.

A do Katara i petog nastupa na mundijalima Tunis je stigao kroz grupu B afričkih kvalifikacija u konkurenciji Ekvatorijalne Gvineje, Zambije i Mauritanije, da bi u plej-ofu eliminisali Mali (1:0, 0:0). Jedini gol u dvomeču sa Malijem je autogol fudbalera Sočija Muse Sisaka.

U grupnoj fazi je najbolji strijelac bio Vahbi Kazri sa tri pogotka. Fudbaler Monpeljea je jedan od najiskusnijih - za reprezentaciju je odigrao 71 utakmicu i sa 22 pogotka je drugi najefikasniji igrač u istoriji ove afričke reprezentacije.

Kapiten je Jusuf Msakni, napadač kataskog Al-Arabija, a među iskusnijim igračima su Osama Hadadi iz njemačkog Firta, i Ali Malul (Al-Ahli).

Zvijezda u usponu je Hanibal Mežbri, jedan od najtalentovanijih fudbalera u istoriji Tunisa. Riječ je o ofanzivnom vezisti Mančester junajteda, koji je na pozajmici u Birmingemu. Poznat je kao sjajan ofanzivac, ali sa jasnom željom i da pomogne timu u defanzivnim zadacima. Igrao je za mlađe kategorije francuske reprezentacije i ovo će mu biti debi na svjetskim prvenstvima.

Jedan od najboljih je i defanzivni vezista Kelna Elijes Skiri. I on je mogao da igra za Francusku, ali je odabrao Tunis i zabilježio skoro 50 utakmica. Krasi ga velika sposobnost da kvari igru protivnika, ali i iz takve situacije može da kreira šansu saigračima.

Selektor je Džalel Kadri, koji je u januaru preuzeo selekciju. Voli napadački stil, koristi sav ofanzivni potencijal, a forsira formaciju 4-3-3.

Grupa D
foto: Sofascore

Ne voli da eksperimentiše i rijetko će promijeniti stil igre koji forsira, čak i kada rezultat to omogućava. Kadri ističe da je njegova najveća prednost što odlično poznaje sve fudbalere. Radio je 20 godina u domaćem fudbalu, vodio je brojne klubove, a jedno vrijeme je bio i asisitent u stručnom štabu nacionalne selekcije.

Bonus video: