Kostarika: "Tikosi" vole kad ih svi otpišu

Kostarikanci su prije osam godina na Mundijalu u Brazilu bili blizu polufinala, a sada imaju jednako tešku grupu kakvu su imali tada, kada su poslali kući Italijane i Engleze

4964 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kostarika stiže na svoj šesti Mundijal i priželjkuje da joj se ponovi bajka sa Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014, kada je samo penal-rulet četvrtfinalnog duela sa Holandijom odvojio od nestvarnog plasmana u polufinale. Prije toga, u grupi, Kostarikanci su se “drznuli” da pobijede Urugvaj, da budu ispred Italije i Engleske.

Popularni “tikosi” ne bi imali ništa protiv ni da ponove uspjeh sa premijernog nastupa na mundijalima, 1990. godine u Italiji, kada su pod dirigentskom palicom utemeljivača modernog kostarikanskog reprezentativnog fudbala, legendarnog Bore Milutinovića, stigli do osmine finala.

Kako će im, međutim, ovo poći zarukom u konkurenciji Njemačke i Španije, pa čak i Japana, a sveukupno - “golgote” grupe E? Teško je i zamisliti takav scenario, ali fudbal često piše čudesne priče, a Kostarikanci vjeruju...

Prije četiri godine u Rusiji bili su posljednji u teškoj grupi sa Brazilom, Srbijom i Švajcarskom, ali je svako protiv njih morao da se dobro oznoji - Brazilci su ih, recimo, srušili sa dva gola u sudijskoj nadoknadi, Srbi zahvaljujući dalekometnom projektilu Kolarova, dok su sa Švajcarcima igrali 2:2.

Ova centralnoamerička država učestvovaće na šestom od posljednjih devet najvećih svjetskih takmičenja i već može da se priča o lijepoj mundijalskoj tradiciji, iako je u Katar ušla na mala vrata, preko interkontinentalnog baraža i pobjede nad Novim Zelandom od 1:0. Prethodno je Kostarika u zoni KONMEBOL bila četvrta, iza Kanade, SAD i Meksika, a ispred Paname, Jamajke, El Salvadora i Hondurasa.

Prva zvijezda selekcije i dalje je 35-godišnji rezervni golman Pari Sen Žermena Kejlor Navas, popularni “panter”, koji se proslavio na Mundijalu 2014, gdje je obezbijedio transer u Real.

Još jedan od heroja iz Brazila i dalje je među nosiocima igre - u pitanju je Džoel Kempbel, 30-godišnji napadač meksičkog Leona, nekadašnji igrač Arsenala, momak koji je golom riješio interkontinentalni baraž. Prefinjeni vezista Brajan Ruis, koji je takođe blistao prije osam godina, sada ima 37, ali je i dalje dio nacionalnog tima - u Kataru će, ako bude potrebno, pomoći sa klupe. Baš kao i 34-godišnji Selso Borhes. Njih dvojica su nacionalni rekorderi po broju nastupa za reprezentaciju: Borhes je odigrao 154, a Ruis 145 utakmica.

Od igrača vrijednih spomena tu je još i 30-godišnji defanzivac turskog Konijaspora Fransisko Kalvo.

Reprezentacija Kostarike
foto: FIFA

Pogled na godine najvažnijih fudbalera pokazuju da Kostarika ima - star tim, a smjena generacija se već neko vrijeme odlaže.

To što nosioci igre nisu u cvijetu mladosti ne znači, međutim, da im nedostaje energije - tim koji selektira i vodi Kolumbijac Luis Fernando Suares je i u kvalifikacijama plijenio borbenošču, prepustivši protivnicima da vode igru i čekajući priliku za kontranapade. Pokazuje to i procenat posjeda lopte u najvažnijim utakmicama: 28 odsto protiv Meksika, 35 odsto protiv SAD, 36 protiv Paname...

Brzina, igra u vazduhu, disciplina - glavne su vrline Kostarikanaca, kojima osim mladosti nedostaje i više kreacije u napadu. Selektor Suares zna kako se prolazi grupa - još 2006. u Njemačkoj odveo je Ekvador u osminu finala, gdje se ispriječila Engleska.

Grupa E
foto: Sofascore

Iako autsajderi u grupi E, Kostarikanci bi mogli nekom da pomrse račune, a možda se ni Španija i Njemačka neće baš tako lako obračunati sa njima...

Bonus video: