Japan: "Samuraji" bez dovoljno pravog oružja

Sedmi put zaredom Japanci će učestvovati na Mundijalu, ali šanse da prođu grupu odavno nisu bile manje

5366 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Japanci nastavljaju kontinuitet nastupa na svjetskim prvenstvima - turnir u Kataru biće im sedmi zaredom. Niz je počeo 1998. u Francuskoj, a “samuraji” na ovom Mundijalu imaju težak zadatak da ponove ranije uspjehe i dođu do plasmana u osminu finala.

Tri puta je Japan završavao Svjetsko prvenstvo već u grupi, isto toliko puta prolazio među 16 najboljih. U Kataru, u konkurenciji megafavorita kakvi su Španija i Njemačka, te Kostarike - prolaz iz grupe E bi bio senzacija nad senzacijama. Da li uporni Japan ima čemu da se nada pokazaće prva utakmica 23. novembra kada se sastaje sa “elfom”...

Japan sve do 1998. nije znao šta znači biti dio Mundijala, a te godine je u grupi doživio tri tijesna poraza - gubio je od Argentine i Hrvatske po 1:0, Jamajka ga je savladala 2:1. Četiri godine kasnije su Japanci zajedno sa Korejcima bili domaćini SP, tada su i prvi put pokazali da mogu da urade nešto više.

Tim koji je tada vodio Francuz Filip Trusije je imao nekoliko veoma zanimljivih fudbalera, predvođenih Hidetošijem Nakatom, koji je već krajem prošlog vijeka uticao na ekspanziju fudbala u svojoj zemlji dolasku u Seriju A (igrao je za Peruđu, potom bio prvak Italije sa Romom). Japan je tada u osmini finala zaustavila Turska, a među 16 najboljih bio je i u Južnoj Africi 2010, četiri godine kasnije u Brazilu, kao i u Rusiji 2018.

Prije četiri godine su “samuraji” imali mnogo sreće u grupi, jer su prošli ispred Senegala zahvaljujući pravilu fer-pleja i manjem broju žutih i crvenih kartona. Dva tima su u tri kola imali po pobjedu, remi i poraz, a igrali su neriješeno (2:2) u međusobnom duelu u Jekaterinburgu.

A šta sada može da se očekuje od Japana? Na prvi pogled, to je tim koji ima šta da ponudi. Lider je ofanzivac Ajntrahta Daići Kamada, u napadačkom dijelu je i bivši fudbaler Liverpula Takumi Minamino (sada je u Monaku), a tu su i saigrači našeg Seada Hakšabanovića u Seltiku - Daizen Maeda, Kjogo Furuhaši i Reo Hahate.

Jedan od aduta Japana: Takumi Minamino
Jedan od aduta Japana: Takumi Minamino foto: Reuters

Kapiten je Maja Jošida, defanzivac Šalkea sa iskustvom igranja u Seriji A, čvrstinu garantuje bek Arsenala Takehiro Tomijasu, dok je iskustvo na strani Juta Nagatoma, koji se nakon igranja za Inter, Marsej i Galatasaraj vratio u Tokio.

Na klupi je Hadžime Morijasu, čovjek kojem su istovremeno povjerene i generacije do 17 i 23 godine. Na klupu seniorskog tima je sjeo odmah nakon Mundijala u Rusiji i zamijenio Akirija Nišina, kojem je do tada bio pomoćnik. Sa Morijasuom na klupi je Japan odigrao 55 mečeva, ostvario je 70 odsto pobjeda...

Ukratko - protivnik koji Japan svede u pozicionu igru i natjera ga da se brani jedan na jedan je završio veliki dio posla, iako ga krasi disciplina u odbrani. Glavni kvalitet Japanaca je, kao i uvijek, brzina i fantastičan kontranapad, pa će biti zanimljivo šta su spremili za premijeru sa Njemcima.

Grupa E
foto: Sofascore

Bonus video: