Belgija: Posljednja šansa zlatne generacije

Belgija je prije četiri godine na Mundijalu u Rusiji osvojila 3. mjesto. Prvenstvo u Kataru je posljednja šansa za mnoge igrače “crvenih đavola” da dođu do finala velikog takmičenja

2343 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Godinama unazad fudbalska reprezentacija Belgije važi za jednu od najtalentovanijih selekcija na svijetu. Sastavljeni od vrhunskih fudbalera, “crveni đavoli” su jedna od najjačih evropskih, pa i svjetskih ekipa, a predstojeći Mundijal u Kataru je posljednja prilika da “zlatna generacija” dođe do finala velikog takmičenja.

Prije četiri godine u Rusiji, Belgija je osvojila 3. mjesto što je uz 2. poziciju na Evropskom prvenstvu 1980. najveći uspjeh u istoriji tamošnjeg fudbala. Ove zime Belgijanci u Kataru nisu u užem krugu favorita, ali jesu ekipa od koje se može očekivati da dođe do same završnice. U periodu između Mundijala u Rusiji i Kataru, učestvovali su na Evropskom prvenstvu, na kojem su takođe bili jedan od kandidata za zlato, ali ih je u četvrtfinalu zaustavila Italija, dok su na finalnom turniru Lige nacija zauzeli 4. mjesto.

Belgija je do Katara stigla sa 20 od moguća 24 boda u grupi sa Velsom, Češkom, Estonijom i Bjelorusijom i ekspresno se plasirala na Mundijal. Najbolji strijelac bio je Romelu Lukaku sa pet pogodaka.

Ipak, nastup Romelua Lukakua u Kataru bio je pod velikim znakom pitanja. Napadač Intera je propustio početak sezone, dva mjeseca nije bio na terenu zbog povrede butine, ali je nakon oporavka doživio novu povredu mišića i bilo je neizvjesno da li će uopšte i biti na spisku putnika.

Roberto Martines ga ipak vodi u Katar - pitanje je za koji meč, i koliko će biti spreman.

Neizvjesnost je vladala i oko Tome Menijea, koji je sredinom oktobra slomio jagodičnu kost. Borusija Dortmund je saopštila da desni bek neće igrati do početka Mundijala, ali se sjajni bek takođe našao na spisku.

Najbolji igrač reprezentacije je, bez ikakve sumnje, Kevin de Brujne. Fenomenalni vezista igra sjajno u Premijer ligi, jedan je od najboljih fudbalera u ovom takmičenju i biće vođa “crvenih đavola” u Kataru.

Belgija
foto: Shutterostock

De Brujne u Katar dolazi u sjajnoj formi, ali je problem Eden Azar. Fudbaler Reala godinama ima problema sa povredama, više ne igra nego što igra i pitanje je kako će izgledati na Svjetskom prvenstvu.

Na golu je Tibo Kurtoa, u defanzivi su Jan Fertongen, Tobi Aldervejreld, Leander Dendonker, Zeno Debast, Artur Teate, Vut Fes i Timoti Kastanj. Pažnju bi trebalo obratiti i na Milanovog igrača Šarla de Ketelarea, koji bi mogao da bude otkriće i jedan od najboljih mladih igrača na turniru. Na spisku je i Leandro Trosar, koji je glavni igrač Brajtona, a tu su još i Janik Karasko, Aksel Vitsel, Juri Tilemans, Hans Vanaken i Torgan Azar.

Ako u Kataru Lukaku ipak ne bude mogao da pomogne u značajnoj mjeri, onda se očekuje da značajnu ulogu u napadu imaju Dris Mertens i Žeremi Doku.

Grupa F
foto: Sofascore

Belgija je u grupi sa Hrvatskom, Kanadom i Marokom.

Bonus video: