Hrvatska: "Vatreni" stižu na SP kao velesila

Vicešampioni svijeta dolaze u Katar sa novom energijom i napunjeni samopouzdanjem nakon pobjeda nad Francuskom i Danskom u Ligi nacija. Ponavljanje uspjeha iz Rusije 2018. djeluje, međutim, kao nerealna misija

6395 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na 22. Mundijal Hrvati stižu kao aktuelni vicešampioni svijeta, kao učesnici finalnog turnira Lige nacija i kao selekcija koja je propustila samo jedno od sedam svjetskih prvenstava na kojima je imala priliku da učestvuje. Ukratko - "vatreni" stižu u Katar kao fudbalska velesila.

Kada je selektor Zlatko Dalić prije četiri godine, po povratku iz Rusije, nakon spektakularnog zagrebačkog dočeka kojem je prisustvovalo preko 100 hiljada ljudi, odlučio da nastavi misiju na klupi - mnogi su smatrali da je napravio grešku.

Jer, nakon mundijalskog srebra iz Rusije i apsolutnog vrhunca generacije koja se "brusila" skoro cijelu deceniju, kalila se na tri ili četiri velika takmičenja, vjerovatno je bilo i logično razmišljanje da je pad neminovan.

Naročito nakon "oproštaja" nekih od senatora, apsolutnih legendi hrvatskog fudbala - Marija Mandžukića, Ivana Rakitića, Danijla Subašića, Vedrana Ćorluke...

Neki od velikana su, međutim, odlučili da nastave, pomogavši Daliću, naravno i hrvatskoj reprezentaciji, da neminovni pad ne bude baš tako stromoglav. Tu spadaju vjerovatno najveći hrvatski fudbaler svih vremena, Luka Modrić, ali i ponajbolji "vatreni" iz Rusije, strijelac u polufinalu i u finalu, Ivan Perišić. Ostao je i stub odbrane, Dejan Lovren, dok su vezisti Marselo Brozović i Mateo Kovačić tek sada na vrhuncu karijere...

Dalić je krenuo da oko njih pravi novu reprezentaciju, a rezultati i putanja kojim je išla Hrvatska, atmosfera i naboj u i oko reprezentacije pokazali su da je, uprkos svemu, donio pravu odluku.

Hrvati su se bez problema plasirali na Evropsko prvenstvo 2020, gdje su u osmini finala poraženi od reprezentacije koja je u tom momentu imala prilično više klase, doduše u produžetku - od Španije sa 5:3.

Bez problema su stigli i do Mundijala u Kataru, a vrhunac "postmundijalske ere" iz 2018. bila je pobjeda protiv Francuske u Parizu - prva u istoriji hrvatskog fudbala, tek u 10. pokušaju, te dvostruki trijumf protiv jakih Danaca. Sve to ove godine, u junskom i jesenjem izdanju Lige nacija.

Sjajne igre i plasman na finalni turnir najmlađeg Uefinog reprezentativnog takmičenja napunili su Hrvate optimizmom, pa u Katar stižu sa jasnim ciljem, ali i izgledima, da se plasiraju u nokaut fazu. A onda - korak po korak, uz nadanja da ih i pomazi žrijeb barem upola onako kako ih je "mazio" u Rusiji prije četiri godine. Tada su do finala eliminisali Dance, Ruse i Engleze - sve na produžetke i penale...

Fudbaleri Hrvatske
foto: Reuters

Ako, međutim, sada prođu neugodnu, ali prohodnu grupu F u kojoj su još Belgija, Maroko i Kanada, na veliku prepreku mogli bi da nalete već u osmini finala, gdje im se smiješe Španija ili Njemačka - veliki favoriti za prolaz iz grupe E. Eto zašto bi se prolaz Delićeve čete do četvrtfinala smatrao podvigom i ogromnim rezultatom.

Uz Modrića, Perišića i Lovrena, koji su svi najavili oproštaj oko Mundijala, Hrvati imaju neke od mladih i vrlo talentovanih fudbalera, a već sazrelih za nastup na velikoj sceni.

Štoper Joško Gvardiol ima samo 20 godina, a već je stub odbrane Lajpciga - jure ga i najveći evropski klubovi. Borna Sosa (24) je lijevi bek i standardan je u Štutgartu, a desni Josip Stanišić (22) se polako nameće u velikom Bajernu. Duje Ćaleta-Car (26), štoper, takođe je važan šraf Sautemptona.

Sredina terena je "betonirana" najveća je snaga Hrvatske - Modrić, Brozović i Kovačić, uz Perišića koji djeluje sa lijevog boka, su neprikosnoveni.

Talentovani, 20-godišnji Luka Sučić (20) iz Salcburga je igrač za budućnost, ali možda dobije i neke minute u Kataru.

Dinamov dvojac Bruno Petković - Mislav Oršić su opcije u napadu, uz starosjedioca Andreja Kramarića. Ipak, nedostatak prave klasične devetke, igrača kalibra Mandžukića, mnogi vide kao najveći problem Hrvatske. Mogao je možda da ga riješi Milanov Ante Rebić, da se nije posvađao sa Dalićem...

Grupa F
foto: Sofascore

Od proteklih šest mundijala Hrvati su propustili samo SP u Južnoj Afirici 2010, a osim srebra iz 2018. pamti se i bronza iz Francuske 2018.

Bonus video: