Brazil: ”Selesao” odavno nije bio tako moćan

Brazilci su, po bukmejkerima, prvi kandidati za osvajanje titule u Kataru. Imaju odličan, iskusan tim, a predvodi ih Nejmar kojem bi ovo trebalo da bude posljednje Svjetsko prvenstvo

5231 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Fudbalska reprezentacija Brazila je redovan učesnik svjetskih prvenstava. “Selesao” je rekordnih pet puta osvajao ovo takmičenje, ali čeka na “boginju” još od 2002. godine. Ove zime u Kataru je prvi favorit da se konačno popne na tron.

Brazilci su ekspresno odigrali kvalifikacije u CONMEBOL zoni. Na 17 mečeva su zabilježili 14 pobjeda i tri remija, pa su nakon Njemačke i Danske postali treća selekcija koja je obezbijedila vizu za Mundijal. Kvalifikacije su “karioke” završile sa utakmicom manje, jer meč sa Argentinom, prekinut 5. septembra 2021, nije ni nastavljen.

Kao i prije četiri godine u Rusiji, Brazil je u grupi sa Srbijom (24. novembar) i Švajcarskom (četiri dana kasnije), dok je četvrta u grupi selekcija Kamerun (2. decembar). Prolazak u osminu finala ne bi trebalo da predstavlja problem, kao ni ta prva utakmica nokaut faze sa drugoplasiranom selekcijom iz grupe H. A onda sve zavisi od kostura i raspleta ostalih mečeva.

Predvođen Ronaldom, Rivaldom i Ronaldinjom, Brazil je 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu posljednji put osvojio svjetsku titulu. Od tada, Brazilci su samo 2014. na SP koje je održano u zemlji kafe i sambe prešli magičnu granicu četvrtfinala. Tada im je u polufinalu Njemačka nanijela najteži poraz u istoriji (7:1), dok je u meču za treće mjesto bolja bila Holandija (3:0).

Očekivanja od ove generacija su velika, a kada se pogleda igrački kadar onda je jasno zašto je Brazil prvi kandidat da podigne trofej 18. decembra na “Lusail” stadionu.

Selektor Tite na svakoj poziciji ima nekoliko vrhunskih fudbalera, a golmani su Ederson i Alison. Čuvar mreže Liverpula bio je prvi izbor i u kvalifikacijama i u posljednjim prijateljskim mečevima. Treći golman je Veverton.

U odbrani su iskusni i provjereni fudbaleri. U Kataru će biti Tijago Silva (Čelsi), Markinjoš (Pari Sen Žermen), Aleks Sandro (Juventus) i Dani Alveš, član meksičkog UNAM-a, kojem će ovo biti četvrti nastup na Mundijalu. Kada je riječ o defanzivcima tu su još fudbaleri Real Madrida i Juventusa - Eder Militao odnosno Bremer i Danilo, te igrač Sevilje Aleks Telješ.

I u veznom redu ima veterana. Tu su Kazemiro i Fred iz Mančester junajteda, te Fabinjo (Liverpul), dok će kreacija zavisiti od Njukaslovog Bruna Gimaraeša, Lukasa Pakete iz Vest Hema, te Evertona Ribeira, koji je nedavno sa Flamengom osvojio Kup Libertadores.

Brazil, Fudbaleri Brazila, Katar 2022.
foto: Reuters

A onda slijedi napad, koji je paklen. Najveća odgovornost, kako u napadu, tako i u čitavoj ekipi biće na asu PSŽ-a Nejmaru, koji treći put igra na Svjetskom prvenstvu. Napadač PSŽ-a je u fenomenalnoj formi, odlično je počeo sezonu, pa će igra i rezultati Brazila zavisiti od toga kako navjeća zvijezda bude raspoložena.

Nejmar je jednom prilikom rekao da je Katar posljednji Mundijal na kojem će se pojaviti, pa se očekuje i da motiv igra veliku ulogu. Ako Nejmara ne krene tu je tandem Reala Vinisijus Žunior - Rodrigo, koji predstavljaju budućnost reprezentacije. Za mjesto u napadu konkurisaće Gabrijel Žezus (Arsenal), Rafinja (Barselona) i Antoni (Mančester junajted), a u najboljoj formi od ove trojice je igrač “tobdžija”.

Važan adut "karioka" Kataru biće i Totenhemov Rišarlison, a u igri za Mundijal je i mladi krilni napadač Arsenala Gabrijel Martineli.

Nije bilo mjesta za Firmina - napadača Liverpula.

Grupa G
foto: Sofascore

Brazil otvara Mundijal utakmicom sa Srbijom 24. novembra na najvećem, "Lusail" stadionu u Dohi.

Bonus video: