Srbija: Sa Piksijem je sve moguće

Srbija u odličnoj formi i sa jakim sastavom stiže u Katar. Najveći adut “orlova” je, ipak, selektor - Dragan Stojković

8190 pregleda 26 komentar(a)
Navijači Srbije, Foto: Arhiva
Navijači Srbije, Foto: Arhiva

Prije četiri godine fudbalska reprezentacija Srbije je bila nadomak osmine finala Svjetskog prvenstva u Rusiji. “Orlovi” su na startu grupne faze savladali Kostariku (gol Aleksandra Kolarova), a onda u drugom kolu protiv Švajcarske vodili 1:0, potom su oštećeni za penal, da bi na kraju izgubili 2:1. Nakon poraza od Brazila u 3. kolu (2:0) morali su da pakuju kofere.

Nakon Mundijala u Rusiji Srbija je, predvođena Ljubišom Tumbakovićem, ostala bez plasmana na Evropsko prvenstvo nakon penal serije u Beogradu i poraza protiv Škotske. Tragičar je bio Aleksandar Mitrović, koji će godinu kasnije postati heroj...

U međuvremenu je Fudbalski savez Srbije povukao jedan od najboljih poteza u posljednjih nekoliko godina i u martu prošle godine za selektora postavio Dragana Stojkovića Piksija.

Legenda jugoslovenskog fudbala, jedan od najboljih igrača na ovim prostorima, čovjek sa autoritetom i stavom, odmah je unio novu, pozitivnu energiju u svlačionicu, kontrolisao situaciju i što je najvažnije, a što njegovi prethodnici nisu uspjeli - sve zvijezde koje Srbija ima stavio je u službu tima, pa su tako u isto vrijeme na terenu bili Dušan Tadić, Sergej Milinković Savić, Filip Kostić, Dušan Vlahović i Mitrović. Primjera radi, Tadić je bio nepoželjan kod Radovana Ćurčića, dok Slavoljub Muslin nije želio da čuje za Milinković-Savića.

Kada vas trenira čovjek poput Piksija, onda je vaše samo da slušate, upijate njegove savjete i na terenu ih sprovodite u djelo. A “orlovima” se to na kraju isplatilo...

Dragan Stojković
foto: Reuters

Prvi mečevi Stojkovićeve Srbije bili su upravo u kvalifikacijama za predstojeći Mundijal. A na startu odmah i drama - u prvom kolu “orlovi” su na stadionu “Rajko Mitić” nakon preokreta savladali Republiku Irsku (3:2), da bi tri dana kasnije, uz dosta sreće i uz obilatu sudijsku pomoć na istom mjestu izvukli bod protiv Portugala. Gosti su vodili 2:0 (strijelac Diogo Žota), Srbija je izjednačila, a onda je Stefan Mitrović u finišu nakon šuta Kristijana Ronalda spriječio poraz iako je prije njegovog uklizavanja lopta prešla gol liniju.

Sudija Dani Makeli nije reagovao, a Ronaldo je bacio kapitensku traku i otišao u svlačionicu. Traka je kasnije završila na humanitarnoj aukciji.

Nakon tih mečeva, Srbija nije imala problema sa Luksemburgom i Azerbejdžanom, ali je kiksala u Dablinu (1:1), pa je došla u situaciju da joj za direktan odlazak u Katar odgovara samo pobjeda nad Portugalom u Lisabonu u posljednjem kolu. A na zapadu Evrope, 14. novembra prošle godine, Mitrović je u 90. minutu nakon centaršuta Tadića odveo “orlove” u Katar i iskupio se za promašeni penal protiv Škotske godinu ranije. Kvalifikacije je završio sa osam pogodaka i jedan je od vođa ove selekcije.

U međuvremenu je Srbija nastavila sa odličnim igrama, plasirala se u A Ligu nacija, a Fifa ih uvrstila među reprezentacije koje bi u Kataru mogle da iznenade. Ali prvo treba proći grupu u kojoj su rivali opet Brazil (24. 11) i Švajcarska (2. 12), a tu je i Kamerun (28. 11).

Igrači u Katar dolaze u dobroj formi - Mitrović je postigao devet pogodaka u Premijer ligi, Kostić, Milinković Savić i Vlahović su odlični na Apeninima, dok je Tadić drugi strijelac u holandskom šampionatu. Problem može da predstavlja samo sitna povreda napadača Fulama i Juventusa.

Ofanziva je kvalitetna, ali je Srbija jaka i u odbrani, gdje su igrači poput Nikole Milenkovića i Strahinje Pavlovića. U finišu Lige nacija je na golu bio Vanja Milinković Savić, kojem će glavni konkurent za mjesto prvog golmana biti Marko Dmitrović.

Kao i obično, uprkos teškoj grupi, Srbija bi sama sebi mogla da bude najveći rival. Trzavice u Fudbalskom savezu uoči Mundijala (izbor predsjednika odložen je za početak naredne godine) nisu nešto što je novo na ovim prostorima, ostaje da se vidi da li će to uticati na ekipu u kojoj atmosfera, uprkos svemu, i dalje djeluje sasvim idlično...

Prvi meč je mega-spektakl - okršaj sa Brazilcima 24. novembra na najvećem katarskom stadionu, "Lusail".

Grupa G
foto: Sofascore

Srbija je kao samostalna država dva puta igrala na SP - 2010. i 2018. - oba puta je ispala u grupi.

Bonus video: