Portugal: Ronaldo se (ne) oprašta

Kada su prije šest godina bili evropski prvaci, Portugalci nisu imali ni približno moćnu reprezentaciju kao što je imaju sada. Imaju i istog selektora - je li problem u Fernandu Santošu?

4895 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lionel Mesi je objavio nedavno da je Mundijal u Kataru njegovo posljednje svjetsko prvenstvo. Logično - za četiri godine imaće 39.

Kristijano Ronaldo, najveći portugalski fudbaler svih vremena, još nije objavio da je Katar njegov kraj na svjetskim prvenstvima. Vjerovatno jeste - kada se 2022. bude igralo SP u Americi, Meksiku i Kanadi, već će napuniti 41. Ipak, kada je u pitanju CR7, njegova “glad” za golovima, pobjedama, trofejima, rekordima - onda ništa sa sigurnošću ne može da se tvrdi.

Kako god, računa se da je ovo posljednji Ronaldov Mundijal, ali i posljednja šansa vrlo nadarene portugalske reprezentacije da napravi nešto veliko.

Kada su Portugalci prije šest godina osvojili Evropsko prvenstvo u Francuskoj, nisu imali baš tako moćnu reprezentaciju kao što je imaju i sada. Nisu imali ni Ronalda u najvećem dijelu finalne predstave protiv Francuske.

Imali su, međutim, vrlo pragmatičnog stručnaja u vidu Fernanda Santoša, koji je znao da kvalitet, vrline i mane tima prilagodi utakmici i protivniku - podatak da je odlučujući gol u finalu dao napadač Eder, koji nakon tadašnjeg boravka u Lilu ostatak karijere proveo u moskovskoj Lokomotivi i saudijskom Al Raedu, govori dovoljno.

Portugalci i dalje imaju Santoša na klupi, imaju fudbalere koje nisu imali prije nekoliko godina (kakva imena - Sitijevi Žoao Kanselo i Ruben Dijaš u odbrani, Bruno Fernandeš, Bernardo Silva i Vitinja u veznom redu, Rafael Leao, Žoao Feliks u napadu...) ali nemaju tako dobre rezultate kao prije nekoliko godina. Znači li to da je problem u Santošu?

I dok je “selesao” ispraćen u Katar sa dozom skepse da 68-godišnji stručnjak iz Lisabona nije “taj” čiji trenerski kvaliteti odgovaraju ovakvoj reprezentaciji, Portugalci se ipak nadaju da bi mogli da doguraju daleko na Mundijalu.

Navijače, međutim, brine još nešto - u dva velika, najveća meča koja je ova reprezentacija igrala u posljedne dvije godine, Portugalce su koštali golovi primljeni u posljednjim minutama utakmice. Govori li to i da je karakter upitan?

Protiv Srbije u kvalifikacijama za SP Portugalcima je na prepunom stadionu “La Luž” bio dovoljan i remi - presudio im je gol Aleksandra Mitrovića u 90. minutu. Ronaldo i drugovi morali su plej-of, a imali su sreću da im u finalu dođu Makedonci, a ne Italijani - prošli su bez problema.

Fernando Santoš
Fernando Santošfoto: Reuters

Nedavno, u Ligi nacija, Portugalci su bili na pragu finalnog turnira, ali se duboko u sudijskoj nadoknadi ukazao Alvaro Morata i to mjesto je ugrabila Španija. Santoš je ponovo vrtio glavom - a SP u Kataru biće i njegova posljednja šansa da ispravi stvari.

Portugalci, tradicionalno, slabije igraju na mundijalima nego na kontinentalnim prvenstvima, a najbolji rezultat napravili su još za vrijeme Euzebija - u Engleskoj 1966. kada su bili treći. Najbolji rezultat novijeg doba na SP napravili su u Njemačkoj 2006, kada su bili četvrti.

U Kataru su dospjeli u nezgodnu, ali ipak prohodnu grupu H - prvo igraju sa Ganom, pa sa Urugvajem, pa sa Južnom Korejom.

Grupa H
foto: Sofascore

Ako prođu u osminu finala, sve zavisi od ukrštanja - možda nalete na Brazil, možda na starog dužnika Srbiju, a možda i na Švajcarsku...

Bonus video: