Južna Koreja: „Tigrovi Azije” žele u osminu finala

Južna Koreja se oslanja na jedinu pravu zvijedu, napadača Totenhema Sona, koji se još oporavlja od povrede i pitanje je u kavom je stanju doputovao u Katar

3907 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shuhtterstock
Foto: Shuhtterstock

Prije tačno dvije decenije fudbalska reprezentacija Južne Koreje je na domaćem tlu ostvarila najveći uspjeh u istoriji i na Svjetskom prvenstvu osvojila četvrto mjesto.

Doduše, selekcija Gusa Hidinka je do tog uspjeha došla uz mnogo kontroverzi i pogrešnih sudijskih odluka - duel osmine finala protiv Italijana pamti se i kao možda najveća sudijska pjačka u istoriji, a njen glavni akter, ekvadorski sudija Bajron Moreno, 18 godina kasnije uhapšen je na aerodromu jer je heroin krio u gaćama!

Bez obzira na sve, Korejci su prošli dalje, eliminisali su potom i Španiju, pa četvrto mjesto ostaje zabilježeno.

Poslije čuvene 2002. Koreja je učestvovala na svim mundijalima, a samo je 2010. godine u Južnoj Africi prošla grupu, da bi u osmini finala bila eliminisana od Urugvaja.

Sa Urugvajcima je selekcija koju predvodi Paulo Bento u grupi u Kataru, a tu su još Portugal i Gana.

Teška grupa i u ovom trenutku azijska selekcija nije favorit za prolazak u nokaut fazu.

A jedan od razloga zašto Južna Koreja nije među kandidatima za osminu finala je stanje najboljeg igrača Son Hjon Mina. Fudbaler Totenhema se povrijedio na utakmici sa Olimpikom iz Marseja u Ligi šampiona, kada je u duelu sa Šanselom Mbembom slomio jagodičnu kost.

Uslijedila je operacija i period oporavka, a onda je vladala velika neizvjesnost da li će najbolji fudbaler Južne Koreje biti spreman za Katar. Svaku neizvjesnost otklonio je selektor objavljivanjem spiska.

Son jeste velika zvijezda i najbolji igrač, ali u južnokorejskoj ekipi ima još dobrih fudbalera. Jedan od njih je Min Dže Kim, štoper Napolija koji igra fantastičnu sezonu. Doveden je da zamijeni Kalidua Kulibalija, a taj posao je uradio besprekorno. Na 14 utakmica u Seriji A je postigao dva pogotka, iako mu to nije u opisu posla.

Son Hjon Min
foto: Reuters

Pažnju treba obratiti i na fudbalera Vulverhemptona Hi Čana Hvanga. Doduše, ofanzivac je mnogo bolje igrao prošle sezone, dok ove još čeka na pogodak u Premijer ligi.

U Evropi igra još dvojac Olimpijakosa In Beom Hvang i Ui Džo Hvang, dok za Majorku nastupa Kan In Li. U Bundesligi su Dže Sung Lig (Majnc) i Vu Jang Džeon (Frajburg). Poput Frajburga i Džeon ove sezone igra prilično dobro.

Selektor je Paulo Bento, koji je reprezentaciju preuzeo nakon Mundijala u Rusiji, a ugovor je potpisao do završetka ovog Mundijala. Bio je selektor Portugala četiri godine, a vodio je i lisabonski Sporting, Kruzeiro i Olimpijakos.

Pred Bentom je težak posao u Kataru, iako je Južna Koreja kvalifikacije odigrala besprekorno i na 16 mečeva, računajući prvu i drugu fazu, pretrpjela samo jedan poraz.

Grupa H
foto: Sofascore

A za šta su “Tigrovi Azije” sposobni biće mnogo jasnije 24. novembra kada je na programu utakmica protiv Urugvaja. Poslije toga slijede mečevi sa Ganom (28. 11) i Portugalom (2. 12).

Bonus video: