Al Janub: Počast roniocima koji su vadili bisere iz Persijskog zaliva

Inspiracija prilikom dizajniranja bila je je vrlo originalna - predstavljena su vjetrom punjena jedra tradicionalnih katarskih čamaca "dau"

3884 pregleda 2 komentar(a)
Spektakularan krov stadiona "Al Janub", Foto: Shutterstock
Spektakularan krov stadiona "Al Janub", Foto: Shutterstock

Dom lokalnog kluba Al Vakra, smješten u jednom od najstarijih naseobina Katara, stadion “Al Janub” ima krivoliniјski postmodernistički i neofuturistički dizaјn - kao takav jedan je od najljepših na svijetu.

Stadion Al Janub
foto: Graphic News

Inspiracija prilikom dizajniranja takođe je vrlo originalna - predstavljena su vjetrom punjena jedra tradicionalnih katarskih čamaca dau - u znak počasti ribolovcima i roniocima koji su iz mora izvačili bisere provlačeći se kroz struje Persijskog zaliva. Vjekovima su ovi prelijepi čampi plovili vodama zaliva, vraćajući se sa morskim bogastvima.

Kapacitet stadiona je 40 hiljada, a očekuje se da će se nakon Svjetskog prvenstva prepoloviti na 20 hiljada - i ovdje je vođeno računa o održivosti. Nije, međutim, o pravama radnika migranata, zaposlenih na gradilištima, a Amnesti internešnl je u svom izvještaju kritikovao Katar jer nije uspio da istraži, ispravi i spriječi brojne smrtne slučajeve.

Stadioni, SP Katar 2022.
foto: Sofascore

Bonus video: