"Lusail": Činija kao zaostavština iz prošlosti

Stadion “Lusail ajkonik” je najveći u Kataru i biće domaćin 22. Svjetskog prvenstva

5393 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

”Lusail ajkonik” je najveći od osam izgrađenih (ili renoviranih) stadiona za Svjetsko prvenstvo. U pitanju je arena broj jedan u Kataru, na kojoj će se igrati šest utakmica grupne i po jedna u svakoj od četiri nokaut faze: osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i velikom finalu.

Tu će se, 18. decembra, pred 80 hiljada gledalaca dobiti 23. svjetski prvak u fudbalu. Ogromna arena, koja se zove i Nacionalni stadion Lusail, takođe je jedna od najljepših u Kataru.

Lusail stadion
foto: Graphic News

Ima oblik ručno rađene posude, simbola islamskog i arapskog svijeta. Takve činije ljudi su pronalazili u pustinji kao autentičnu zaostavštinu iz prošlosti - u pitanju je možda i najoriginalniji stadion 22. Svjetskog prvenstva, koji se savršeno uklapa sa tradicijom i kulturom zemlje domaćina.

Takođe, interakcije svjetlosti imitiraju fanarske lampe u regionu. Kako vrijeme bude prolazilo, zlatni eksterijer će izblijedjeti replicirajući stare metalne rukotvorine kako bi mjesto oživjelo sa kulturnim karakterom.

Po završetku Mundijala, dio stadiona će biti “rasklopljen” i pretvoren u društveni prostor s prodavnicima, kafićima, atletskim i obrazovnim objektima, kao i ambulantom. Kapacitet stadiona biće smanjen na 20 hiljada.

Stadioni, SP Katar 2022.
foto: Sofascore

Bonus video: