Zagrijavanje za Mesija i ostale „gaučose”

Argentina veliki favorit protiv Saudijske Arabije na otvaranju grupe C (11 sati, stadion Lusail)

5656 pregleda 0 komentar(a)
Posljednji Mundijal, prva utakmica: Leo Mesi, Foto: Reuters
Posljednji Mundijal, prva utakmica: Leo Mesi, Foto: Reuters

Argentinci imaju najlakši mogući start na Svjetskom prvenstvu, ako barem može da se sudi po formi i pobjedničkoj seriji ovog južnoameričkog superteškaša, ali i mundijalskom bilansu današnjeg rivala - Saudijske Arabije (11 sati po centralnoevropskom vremenu).

Leo Mesi i drugovi, naime, u seriji od 36 uzastopnih utakmica bez poraza, nisu izgubili još od 2019. godine i ako danas neokrznuti napuste velelepni stadion “Lusail”, izjednačiće se sa rekorderom, selekcijom Italije.

Saudijci su, s druge strane, rangirani 48 pozicija niže na Fifinoj listi od Argentine, izgubili su cijeli “paket” pripremnih utakmica za Mundijal (od Venecuele, Kolumbije i Hrvatske), a nisu im strani ni teški porazi u premijernim mečevima na najvećem takmičenju.

Prije četiri godine su, na primjer, izgubili od Rusije 5:0, pamti se i da su 2002. primili osam golova od Njemačke (8:0).

Mesi će, takođe, odigrati prvi meč na svom posljednjem Mundijalu - sve što se ovih dana dešava oko jednog od najboljih igrača koje je svijet ikada imao daje argentinskom pohodu na tron u Kataru gotovo mitsku dimenziju.

Mesi želi jedini trofej koji mu nedostaje - najveći trofej, kako bi u srcima navijača Argentine stao uz rame “nedodirljivom”, božanskom biću Dijegu Maradoni.

- Mesija vidim kao i uvijek - spremnog da uživa na Svjetskom prvenstvu - pokušava selektor Lionel Skaloni da skine pritisak sa svog glavnog čovjeka, sada 34-godišnju vedetu.

- Uživa trenirajući sa saigračima, u druženju sa njima, uživa u cijelom procesu.

Mesi se pojavio juče na pres-konferenciji, barem da objasni da nema razloga za paniku nakon što je propustio posljednji trening.

- Dobio sam udarac, ali ništa strašno. Spreman sam i fizički i psihološki, osjećam se fantastično - kazao je Mesi, koji je na 19 mundijalskih utakmica do sada, od 2006. godine, postigao šest golova.

Argentinci su se dobro zagrijali za Mundijal, prije pet dana u Abu Dabiju napunili su mrežu Emirata (5:0), a jedini takmičarski meč protiv Saudijske Arabije odigrali su 1992. godine - u Kupu konfederacija slavili su 3:1.

- Saudijska Arabija je zemlja puna mladih talenata. Napravili smo prvi korak, plasirali se na SP, sada radimo naporno kako bismo postigli i više - kaže selektor “zelenih sokolova”, Francuz Erv Renar.

Očekuje se svih 80 hiljada gledalaca u premijernom meču na najvećem katarskom stadionu “Lusail ajkoniku”. Na hiljade i hiljade Saudijaca samo će preći granicu kako bi bodrilo svoju reprezentaciju u komšijskoj zemlji sa kojim i nisu u baš najboljim odnosima, dok će Argentince, kao i uvijek na mundijalima, pratiti armija navijača.

Bonus video: