Poljake ne plaši meksikanska aura

Meksikanci su na posljednjih sedam mundijala prošli u drugu fazu, za razliku od Poljske kojoj to nije uspjelo već 36 godina

3372 pregleda 0 komentar(a)
Robert Levandovski na treningu Poljske, Foto: SIPHIWE SIBEKO
Robert Levandovski na treningu Poljske, Foto: SIPHIWE SIBEKO

Meksikanci nisu favoriti protiv nas - gotovo ljutito je poljski selektor Česlav Mihnievič najavio današnji sudar protiv “sombrerosa” na stadionu 974, u prvom kolu grupa C Svjetskog prvenstva (17 sati).

- Ako kažem da naše šanse da prođemo grupi nisu velike, reći ćete da sam malodušan, ili u najmanju ruku čovjek kome nedostaje samopouzdanja i vjere u svoj tim - rekao je Minhievč, nekadašnji trener varšavske Legije i brojnih posljskih klubova, kojem je 31. januara ove godine predat u ruke nacionalni tim Poljske.

- Mislim da možemo da se plasiramo u osminu finala. Ne želimo da budemo jedna od 16 reprezentacija koje će se prve vratiti kući - dodao je 52-godišnji trener.

Ako je Argentina glavni favorit u grupi C, onda se pretpostavlja da će se Meksikanci i Poljaci boriti za drugu poziciju ispred jedinog autsajdera, Saudijske Arabije.

A ako se pogleda istorija i tradicija, onda su Meksikanci zaista favoriti, barem blagi, pred današnji duel protiv ekipe Roberta Levandovskog na stadionu sastavljenom od 974 brodska kontejnera.

Poljaci, naime, igraju svoje deveto Svjetsko prvenstvo, a posljednji put su prošli grupu još prije 36 godina - upravo u Meksiku, na Mundijalu 1986.

S druge strane, sastaju se sa reprezentacijom koja se na svakom od posljednjih sedam svjetskih šampionata plasirala u drugu fazu (istina, svaki put je ispadala baš u osmini finala).

Za razliku od Poljske, Meksikanci imaju mundijalsku “auru” i to je najveći razlog zašto im bukmejkeri daju blagu prednost, iako nemaju fudbalera kalibra Levandovskog.

- Imamo iskusne igrače koji su igrali više velikih takmičenja, imamo i mlađiih fudbalera koji su spremni za najveću scenu. Mislim da smo napravili pravi miks - dodao je Mihnievič.

Poljska je prije ravno skoro pola vijeka posljednji put pobjedom otvorila Mundijal - na SP u Zapadnoj Njemačkoj 1974. pobijedila je na startu Argentinu (3:2). Na tom SP-u je osvojila bronzu.

- Mi na papiru imamo protivnike koji su već viđeni u drugoj fazi, kao što su Argentina i Poljska, sa fudbalerima poput Mesija i Levandovskog, ali isto tako i mi imamo tim koji može da igra i da se takmiči sa svima - kazao je 37-godišnji meksički golman Giljermo Oćoa.

Bonus video: