Srbija ne prijeti, ali se i ne plaši Brazila

Grupa G: “Orlovi” ili “selesao” - favorit iz sjenke protiv pravog favorita 22. Mundijala. Duel na stadionu “Lusail ajkonik” počinje u 20 sati po našem vremenu

6086 pregleda 29 komentar(a)
Dragan Stojković na jučerađnjoj konferenciji, Foto: SUHAIB SALEM
Dragan Stojković na jučerađnjoj konferenciji, Foto: SUHAIB SALEM
Ažurirano: 24.11.2022. 14:34h

Jedna od selekcija koja je sa najviše optimizma doputovala na Mundijal u Katar je Srbija. Predvođeni Draganom Stojkovićem Piksijem “orlovi” su sjajno odradili finiš kvalifikacija i u javnosti je zavladala atmosfera da bi ova generacija konačno mogla da uradi nešto više za srpski fudbal.

Mada, kako to obično biva kada je riječ o selekcijama sa ovih prostora, turbulencija nije nedostajalo. Izbor predsjednika FSS je odložen za narednu godinu, ali čini se da to ne utiče na atmosferu u ekipi. Primjetna je i jedna pozitivna stvar kada je u pitanju selekcija Srbije - spisak selektora, u ovom slučaju Piksija, niko nije osporavao. Ni stručna, ni laička javnost.

Piksiju svi vjeruju - igrači i navijači. I imaju razloga za to. Aura oko ekipe je nevjerovatna, a za šta su sposobni Stojkovićevi momci biće jasnije večeras - protivnik je Brazil (20 h) na “Lusail” stadionu, ali straha u taboru “orlova” nema, iako će naspram njih biti prvi kandidat za osvajanje pehara.

”Što se tiče same pripreme, ako ćete mi vjerovati - ne razmišljam o fudbalu. Jedino o fudbalu ne razmišljam i koncentrisan sam na stvari koje će doći. Ostavljam fudbal kada sam sam. Sve sam smislio već i upakovano je u ono što nas očekuje... Nisam pod stresom, mnogo se osjećam lijepo i srećno što sam Srbiju doveo do Katara. To me čini veoma srećnim čovjekom i nije mala stvar biti među 32 najbolje ekipe”, rekao je u najavi meča Stojković.

Srbiju nakon Brazila očekuju takođe bitni - možda još bitniji mečevi...

”Nije samo Brazil bitan, bitni su i Kamerun, Švajcarska... Ovo je turnir i idete utakmicu po utakmicu. Učinićemo sve da prikupimo što više bodova i hoćemo da prođemo dalje. Što je Brazil važniji od Kameruna i Švajcarske? Moramo da budemo mentalno spremni da nas zdravlje posluži i da imam sve igrače, pa neće biti problem i ostvarićemo svoj cilj zbog koga smo tu”, rekao je u najavi meča Stojković.

Pod znakom pitanja za večerašnji meč je Filip Kostić, dok, prema Piksijevim riječima Aleksandar Mitrović ne osjeća bol i trenira sa ekipom.

”Niko nema krila da leti, važni su volja, želja, ali i umijeće. Inteligencija pravi razliku, hoćemo da igramo, da se nadmećemo... Ovo je igra ‘deset na deset’, zato smo spremni. I hoćemo da uživamo u fudbalu”.

O kvalitetu Brazilaca više je govorio kapiten Dušan Tadić.

”Imaju odličan tim, skup kvalitetnih i uigranih individualaca. Hoćemo, ipak, da pokažemo Srbiju u najboljem izdanju, ponosnu i uvjerenu u svoju moć. Pokušaćemo da se još jednom dokažemo u velikoj utakmici”, poručio je Tadić.

A Brazil čak dvije decenije čeka na titulu. Od generacije Ronalda, Rivalda i Ronaldinja maksimum “karioka” bilo je četvrtfinale. Da li je vrijeme da se to promijeni?

”Spremni smo da imamo sjajno Svjetsko prvenstvo. Naravno, dug je put do titule, ali imamo pravo da sanjamo i mi sanjamo o tome. U dobroj smo poziciji jer smo odlični u svim oblastima”, samouvjeren je kapiten “selesaa” Tijago Silva.

Silva nije govorio o Srbiji, ali jeste selektor Tite.

”Srbija ima dosta iskustva, sa dobrim rezultatima, imali su neke povrede, pratimo ih, vrlo ih poštujemo, siguran sam da će svi biti spremni, ali favoriti smo samo dok ne uđemo na teren”, izjavio je Tite na konferenciji za medije u Dohi.

Sa mladim zvijezdama Vinisijusom Žuniorom, Rordrigom, Rafinjom, Militaom, Brunom Gimaraešom i ostalima, a uz komandu iskusnijih na čelu sa Nejmarom, Brazilci su u zastrašujućoj formi stigli do Katara - na 50 utakmica koje su odigrali nakon četvrtfinalnog poraza na SP 2018. od Belgije, ostvarili su čak 37 pobjeda, uz samo jedan poraz (od Argentine 1:0 u finalu Kopa Amerike). Na čak 33 meča su sačuvali mrežu...

Mundijal je, međutim, nešto sasvim drugo, a pritisak da “selesao” nakon dvije decenije stigne do “zlatne boginje” rapidno će porasti kada lopta večeras krene sa centra...

Bonus video: